TOGG havayı koklayacak

Türkiye'nin Otomobili havayı da koklayacak. Yerli otomobile yeni bir özellik daha geliyor: Sürücüsünü evden çıkmadan kıyafet seçiminde uyarıp, yol üzerindeki yağış, kar ve buzlanmaları bildirecek.

Önümüzdeki yıl sonundan itibaren satışa sunulması planlanan Türkiye'nin Otomobili TOGG'da kullanılacak teknolojiler de gün ışığına çıkmaya başladı. 'Bir otomobilden çok daha fazlası' ve 'akıllı bir yaşan platformu' olacak yüzde 100 elektrikli SUV için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MMG) ve TOGG; meteorolojik veri ve bilgilerin paylaşımı ve ortak kullanılmasına dair protokol imzaladı.

DÜNYADA BİR İLK

Dünya çapında örnek teşkil edecek olan bu anlaşmaya göre; TOGG'un akıllı yaşam platformu olarak adlandırılan elektronik arabirimine, MGM tarafından sağlanacak gözlem, hava tahmini, karayolları tahmin sistemi ve MeteoUyarı gibi ürünlerin entegrasyonu sağlanacak. TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasındaki veri paylaşımı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın TOGG'u yetkilendirmesiyle gerçekleşecek. 'Sürücüye yönelik uygulamalar', 'araç içi uygulamalar' ve araçtan alınacak sensör verilerinin kullanımı' olarak üç başlık altında hayata geçirilecek uygulamalar ve sağlanması hedeflenen katma değer sayesinde yeni teknoloji ve servislerin geliştirilmesinin de önü açılacak.

Bilişim Vadisi'nde düzenlenen imza töreninde Bakan Pakdemirli ile Varank, TOBB ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ve TOGG CEO'su M. Gürcan Karakaş katıldı. İmza töreni sonrası Pakdemirli ve Varank test sürüşü yaptı.

YAPAY ZEKA DEVREDE

İmza töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "TOGG-Meteoroloji işbirliği, mobilite ekosistemimizde öncü bir adım olacak. Sektörle yakın temas içerisinde hazırladığımız 'Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası'nı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız. Veriler sadece sürücüyü bilgilendirmekle kalmayacak, yapay zeka teknolojisi sayesinde araç içi uygulamalar da kendini optimize edecek. Meteoroloji de TOGG'un verileriyle anlık hava şartları hakkında geri bildirim alacak" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise "Geleceği öngören, çevreye duyarlı, yüksek performanslı, akıllı ve kullanım kolaylıkları ile ön plana çıkan bir otomobilimiz olacak. Biz de Bakanlık olarak TOGG'a katkı sağlamaktan dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.

METEOROLOJİ'YE VERİ İMKANI

TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "TOGG, aldığı verileri kullanıcısına konfor ve güvenlik olarak sunacak. Ayrıca Meteoroloji'ye veri aktaracak. Böylece halkımıza hizmet edecek" diye konuştu.

TOGG EVDEN ÇIKARKEN KIYAFET UYARISI YAPACAK

* Meteoroloji ile yapılan işbirliği sayesinde, sürücü daha evden çıkmadan anlık hava durumundan haberdar olacak.

* Akıllı platform, sürücüye hava durumuna göre kıyafet uyarıları da yapabilecek.

* Araç içindeyken sürücü rota üzerindeki anlık hava durumu alıp anında navigasyon sistemine aktaracak.

* Sistem, saatlik hava tahminleri dışında hedefteki rota boyunca hava durumu bilgilerini verip, alternatif rota önerileri de yapabilecek.

* Sistem rota üzerindeki şarj istasyonlarındaki hava durumunu da bilgilendirecek.

* Araçların, silecek, ABS, ESP, hız, sis farı kullanımı, sıcaklık vb. sensörlerden veriler alınarak MGM veri bankasına aktarılacak. Bu veriler anlık hava tahminlerinde kullanılacak.