Togg 2025'te Avrupa yollarında

Türkiye'nin mobilite dönüşümüne liderlik etmeyi amaçlayan doğuştan akıllı ve elektrikli yerli otomobil Togg'un iç pazarda yoğun ilgi görmesinin ardından ihracat hazırlığı da başladı. Togg, 2025'te Avrupa yollarında olacak.

Bursa Gemlik'te bulunan fabrikadaki üretim bandından ilk 29 Ekim 2022'de 'Anadolu Kırmızısı' rengiyle inen ve 953 bin Türk Lirası başlangıç fiyatıyla ilk 16 Mart 2023'te ön siparişi alınmaya başlanan Togg, şimdi de Avrupa yollarına çıkmaya hazırlanıyor. Dün Brüksel temasları kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "2024 sonu itibarıyla Togg artık Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç edilme noktasına gelmiş olacak ve 2025'te Avrupa yollarında her geçen gün artan sayıda Togg göreceğiz" dedi.

20 BİN SİPARİŞ TESLİM

Yurtiçinde ön siparişi verilen 20 bin Togg T10X ise yıl sonuna kadar sahiplerine teslim edileceğini belirten Bakan Kacır, Togg'un doğuştan akıllı ve elektrikli bir otomobil olarak tasarlandığını söyledi. Kacır, "Aslında Togg başlı başına Türkiye'nin yeşil dönüşümünün ve karbon nötr vizyonunun en somut örneklerinden birisi" diye konuştu. Bu yıl için planlanan toplam üretim 20 bin adetten 28 bine yükseltilirken, her 3 dakikada 1 araç üretme kapasitesine sahip fabrikada, 2030 sonuna kadar 1 milyon araç üretilmesi hedefleniyor.

YENİ YATIRIMLAR VAR

Elektrikli araçlar konusunda çok sayıda uluslararası firmayla görüştüklerini belirten Bakan Kacır, Türkiye'de günden güne bu alanda yeni yatırım haberlerinin alınacağını söyledi. Tesla ve başka şirketler ile de irtibatta olduklarını dile getiren Kacır, "Çinlilerin de çok ciddi bir ilgisi var. Türkiye'ye değer katacak her yatırımcıya kapımızı açtık. Yeter ki bir kazan kazan anlayışıyla hareket etsinler. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde yeni haberler duyacağız" diye konuştu.

YEŞİL DÖNÜŞÜM

Toyota'nın şarj edilebilir hibrit üretiminde Avrupa'daki ilk adımını Türkiye'de attığını hatırlatan Kacır, "Geçtiğimiz haftalarda onun törenini gerçekleştirdik. Ford, elektrikli ticari araçlar üretmeye dönük yatırımı Yeniköy tesislerini tamamlamış oldu. Bütün bunlar Türkiye'nin yeşil dönüşümünün bir parçası" diye konuştu.

28 DAKİKADA % 80 DOLULUK ÜST SEVİYEDE GÜVENLİK

Kullanıcıların kişisel verilerini ve akıllı cihazın dijital güvenliğini blok zinciri teknolojisiyle sağlayan Togg T10X, Avrupa pazarındaki otomobillerin güvenliğinin değerlendirildiği bağımsız Euro NCAP programının tüm testlerinden en yüksek seviye olan 5 yıldızı alacak şekilde tasarlandı.

C segment SUV modeline T10X adını veren Togg, aracın arkadan itişli versiyonlarında 2 farklı menzil değeri sunuyor. Her ikisi de 160 kW (kilovat) güce sahip bu versiyonlar 314 kilometre veya 523 kilometre menzil değerleriyle alınabiliyor.

Togg T10X, hızlı şarj ile 28 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20'den yüzde 80 batarya doluluk seviyesine ulaşabiliyor.

T10X'in yoldaki imzası olarak algılanan ön ızgarasında, bütünsel şıklığı tamamlayan jantlarında ve iç mekan detaylarında modern bir incelikle işlenen lale figürleri var.

Keskin hatları ve akıcı dış tasarım çizgileri ile kullanıcısını karşılayan T10X'in iç tasarımında da özenle seçilmiş, kaliteli ve şık malzemelerle birlikte yüksek teknoloji yer alıyor.

T10X standart olarak sunduğu 7 hava yastığı, dayanıklı ve sağlam altyapıyı destekleyen ileri seviye sürüş asistan sistemleriyle de her türlü yol koşulunda güvenli bir sürüş sağlıyor.

Trafik işareti algılama sistemiyle birlikte çalışan dur-kalk fonksiyonlu akıllı adaptif hız sabitleyici ve akıllı şerit takip sistemi ve şeritten ayrılma ikazıyla birlikte 2'nci seviye otonom sürüş de sunulan teknolojik özelliklerden.

Sınıfında ilk kez sunulan 'yoğun trafik pilotu' asistan özelliğiyle araç, 15km/saat hıza kadar olan yoğun trafikte kullanıcının ellerini direksiyondan ayırarak ilerlemesine imkan veriyor.