Teknoloji fuarına otomobil markaları damgasını vurdu

CES 2020 teknoloji fuarı, otomobil üreticilerinin oyun alanına dönüştü. Uçan araçlardan geleceğin şehirlerine, geleceğin koltuklarından teslimat robotlarına kadar yeni ürünler görücüye çıktı. 

Sümer DEMİRCİLER

Kapıların 10 Ocak tarihine kadar açık tutacak dünyanın en önemli teknoloji fuarları arasında gösterilen Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) otomobil üreticilerinin ağırlığı hissediliyor. Avrupa ve Amerika’daki otomobil fuarlarından yavaş yavaş vazgeçmeye başlayan markalar, en önemli yeniliklerini CES’te sergilemeyi tercih ediyor. Fuara 4500’den fazla marka katılırken, ziyaretçi sayısının bu yıl 200 bine yaklaşması da bekleniyor. Hyundai CES’te Uçan Araçlarını Tanıttı. Hyundai Elevate ve Uber’in ortaklaşa geliştirdiği uçan araçlar, yaşam biçimini değiştirmeyi planlıyor.

HYUNDAI UÇUŞA GEÇTİ

Seri üretime hazır olan hava aracı, kentsel hava hareketliliği sağlayarak zaman kazandıracak. Şehir içi hava yolculuğunda yaygın bir şekilde kullanılması hedeflenen Uber Hava Taksileri, Hyundai’nin otomotiv endüstrisindeki seri üretim tecrübesinden faydalanacak. Markanın elektrikli araçlar alanındaki teknolojisinden de yararlanacak olan hava taksileri, Uber’in geniş ulaşım ağını kullanarak insanların günlük hayatlarını daha konforlu bir hale getirecek ve aynı zamanda müthiş bir zaman tasarrufu sağlayacak. 

BMW’DEN GELECEĞİN KOLTUĞU

Alman üretici BMW, fuarda yakın gelecekte kullanacağı süper rahat koltukların gösterdi. BMW ZeroG koltuk, özel hava yastığı konsepti sayesinde bir çeşit uyku yatağına da dönüşebiliyor.

290 KM/S HIZ YAPIYOR

Tanıtılan araç, yerden 300-600 metre yukarıda uçup, saatte 290 km/s hız yapbiliyor. Yüzde 100 elektrikli araç tek şarjla 100 km menzile ulaşıyor, 7 dakikada takrar şarj olabiliyor. Konsept, olası bir arıza anında güvenliği artırmak için birden fazla rotor ve pervane kullanıyor. İçten yanmalı motorlu büyük rotor helikopterlere kıyasla daha sessiz bir şekilde çalışıyor. İlk başta pilotlarla kullanılacak olan bu araçlar zamanla otonom seyir özelliğine de kavuşacak. 

TOYOTA YENİ ŞEHİR KURUYOR

Toyota fuarda geleceğin şehrinin prototipini inşa etmeyi planladığını açıkladı. 175 dönümlük alana kurulacak geleceğin şehri, Japonya’da Fuji Dağı’nın eteklerine konumlandırılacak. Toplam 2 bin kişilik şehirde yerleşim 2021’den itibaren başlayacak.

EVLERE PAKET TAŞIYACAK 

Fuarda dikkat çeken otomobil markalarından Ford, yakın gelecekte kullanacağı ürünleri ziyaretçilerle buluşturdu. Ford’un insan gibi hareket eden ilk teslimat robotu Digit göreve hazır halde CES’te sergilendi. İnsan gibi hareket eden ilk robot Digit ticari satışa sunuldu. Merdiven çıkabilen, aracın bagajında katlanarak taşınabilen özel robot, her türlü teslimatı yapabiliyor. Evde kimse olmadığı zamanlarda alıcıları uyarabiliyor.