Sınıf lideri Audi Q5 Meksika’dan gelecek 

Lüks SUV pazarında sınıf liderliğini elinde bulunduran Audi Q5, ikinci neslinde bu unvanını korumakta kararlı görünüyor. Meksika’da kurulan en yeni fabrikada üretilen Audi Q5, ülkemiz pazarına 2017 ilk çeyrekte ithal edilecek. 

Tüm dünyada pazar payları hızla artan orta boy lüks SUV’lar arasında liderliğini koruyan Audi Q5, bu iddiasını ikinci nesliyle de devam ettirmekte kararlı. 2008 yılında ilk kuşağıyla yollara çıkan ve 8 yıl içinde dünya çapında 1.6 milyon adet satış rakamına ulaşan başarılı model bundan böyle dünyaya, markanın 1 milyar euro yatırımla Meksika'da kurduğu yeni fabrikasından gönderilecek.

TEKNOLOJİ ÜSSÜ GİBİ İÇ MEKAN

Dış tasarımda radikal değişikliklerden kaçınılan yeni Q5’in, teknolojisiyle tümüyle yenilenmiş. İleri teknolojiye sahip dört tekerlekten çekiş sistemi quattro, verimli motorlar, uyarlanabilir amortisörlere sahip havalı süspansiyon kadar, geniş kapsamlı bilgi ve eğlence sistemleri ile sürüş destek sistemleri de yeni Q5’te önemli geliştirmeler olarak öne çıkıyor.

İKİ MOTOR SEÇENEĞİYLE GELECEK 

Yeni Audi Q5, ülkemiz pazarına 2.0 lt TDI 190 beygir quattro ve 2.0 lt TFSI 252 beygir quattro benzinli motor seçenekleriyle satışa sunulacak. Teknolojisi daha da geliştirilen benzinli motor, 100 km’deki 6.8 lt’lik tüketimiyle ön plana çıkıyor. Yeni model, 2017 yılı ilk çeyrek sonu itibarıyla bayilerdeki yerini alacak. Tüm motor seçeneklerinde yedi ileri vitesli S tronic otomatik şanzıman sunulacak.

DİYET YAPTI 90 KİLO HAFİFLEDİ 

Bir önceki nesle kıyasla boyutlarında küçük artışlar olan otomobilin uzunluğu 4.66 metreye, genişliği de 1.89 metreye ulaşmış. Boyut artışına karşın, kullanılan yüksek çekme direncine sahip çelik ve alüminyum karışımının da etkisiyle yeni Audi Q5, ortalama 90 kilogram daha hafifleyerek, tüketim ve performans değerleri daha da iyileştirilmiş. Öncüsü ile kıyaslandığında 10 litre artan bagaj hacmi, arka koltukların kullanım şekline bağlı olarak 550 ile 610 litre arasında değişirken arka koltukların katlanmasıyla bagaj hacmi 1.550 litreye kadar yükseliyor.

Yeni fabrikaya 1 milyar euro yatırdı

AUDI, yeni nesil Q5 için Meksika’ya yatırım yapan üreticiler kervanına katıldı. Yaklaşık 1 milyar euro  yatırımla kurulan fabrikada yılda 150 bin adet Q5 üretilmesi planlanıyor. Audi'yle birlikte Meksika’daki üretici sayısı 8’e fabrika sayısı 18’e model sayısı da 48’e yükseldi. Bu rakamlarla Meksika, Amerika kıtasındaki en büyük üretici olma unvanı da ele geçirdi ve dünya otomobil üretiminde Brezilya'nın önüne geçerek 7. sıraya çıktı. Otomobilde kendi markası olmayan Meksika, 2020 yılından itibaren  üretimde Güney Kore'yi de geçerek dünyanın 6. büyük otomotiv ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor. 

SÜRÜŞ İZLENİMİ

Yeni Audi Q5’i üretildiği Meksika, San Jose'de hem otoyol hem de arazi koşullarında kullanma fırsatı bulduk. İç mekanda kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi etkileyici olan aracın güvenlik, konfor çıtası da önemli derece yükseltilmiş. Girdiğimiz arazi parkurunda asfalt lastiklerine rağmen şaşırtıcı bir performans sergileyen Q5, havalı süspansiyon sistemi ve gelişmiş quattro sisteminin ne derece etkin olduğunu kanıtladı. Arazideki sert inişlerde bile yolcularını sarsmayan, iç mekan konforunu bozmayan otomobil büyük beğeni topladı. 

SUV'un payı artıyor

Premium segmentin yüzde 3,62 daralırken Audi'nin yüzde 7,3 büyüdüğünü vurgulayan Gino Bottaro, "10 ayda 15 bin 824 adetlik satış rakamına ulaştık. Yılı 20 bin adedin üzerinde kapatmayı hedefliyoruz. SUV satışlarımız da yüzde 25.5 artış gösterdi" dedi.

Türkiye örnek ülke seçildi

Audi Marka Genel Müdürü Gino Bottaro, "Türkiye’de tüm iş süreçlerinde geleceğin trendi olarak kabul edilen dijitalleşmeyi hayata geçiren ilk ülke olduk, Bu anlamda küresel ölçekte örnek gösteriliyoruz“ diye konuştu.