SÜMER DEMİRCİLER
Geçtiğimiz hafta düzenlenen 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Tanıtım Toplantısı'ndaki ödül töreninde Çinli marka Chery'nin uzun süredir konuşulan yatırımının da ipuçları ortaya çıktı. Her ne kadar yatırımın ayrıntıları ve nasıl yapılacağı belirsizliğini korusa da, Chery CEO'su Zhang Guibing törende teşekkür belgesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı.
200 BİN KAPASİTE
Yapılan açıklamalarda Çinli marka Chery paydaşlarının Samsun'da yıllık 200 bin kapasiteli, yeni nesil elektrikli araçlar ve parçalarının üretimini gerçekleştirecek tesislerle mobilite teknolojilerine yönelik Ar-Ge merkezi kuracağı duyuruldu. Toplam 1 milyar dolar olması hedeflenen yatırımlarla 5 binden fazla kişiye istihdam sağlanacağı açıklandı. Chery'nin yatırım yapmayı planladığı Samsun Yeni Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB), 4 milyon metrekare üzerine kuruluyor. Samsun'un merkezdeki en büyük OSB'de çok sayıda ileri teknoloji şirketleri de üretim yapmaya hazırlanıyor. Yatırımı Çinli markanın direkt olarak mı ortaklarıyla mı yapacağı, verilen teşviklerin ayrıntıları, planlanan üretim tarihi gibi belirsizlikler devam ederken yatırım açıklamaları sektörde de gündem yarattı.
KARAR ÇOK DOĞRU
Çinli markanın yatırım yeri olarak Samsun'u tercih etmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, "Öncelikle Samsun çok doğru bir karar. Bu noktada hükümetimizin yönlendirmelerini gururla karşılıyoruz. TAYSAD olarak mümkün olan tüm komponentlerin yerli olması için var gücümüzle çalışacağız. Elimizde yerlilik oranı çok yüksek olan Togg örneği var. Diğer markalarda da bu oranı yükseltmemek için hiçbir sebep yok" açıklaması yaptı.
ANADOLU'YA YAYILMALI
Geçtiğimiz hafta görevi devreden Taysad eski başkanı Albert Saydam da, "BYD'nin Macaristan yatırımı açıklanınca artık Türkiye'ye gelmez deniliyordu. Ancak yatırım çekildi. Samsun için çok isabetli. Sanayinin İstanbul, Sakarya, Bursa özellikle otomotiv sanayinin Bursa üçgenin dışına çıkması Türkiye'nin bir beka sorunudur. Samsun'a bu yatırımın yapılması konusundaki hükümetin ısrarı olduğunu biliyorum. Bu esas en az yatırım kadar önemli bir ikna sürecinin sonucudur ve başarıdır. Ayrıca beklenen deprem ve refahın bütün Anadolu'ya yayılması açısından da önem taşıyor" dedi. Türkiye pazarına 2022 Eylül ayında giren marka yüzde 100 kendi iştiraki olan Chery Türkiye'yi kurdu. Faaliyetlerini 7 bölgede toplam 50 yetkili satıcı ile sürdürüyor. Chery'nin lüks SUV markası Jaecoo da ülkemiz pazarda satılıyor.
İLK TESİS İSPANYA'DA1997 yılında Çin hükümeti tarafından kurulan Chery, Çin'in en büyük 9. otomobil üreticisi. Marka geçtiğimiz yıl dünyada 2.6 milyon adet araç sattı. Chery'nin satış ve servis ağı, 80'in üzerinde ülke ve bölgeyi kapsarken, dünya genelinde 14 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunuyor. Avrupa dışında ilk üretim yeri olarak İspanya'yı seçen Chery, daha önce Nissan'a ait olan ve 2021 yılında kapatılan fabrikada montaj üretim yapacağını açıklamıştı. İspanya merkezli Ebro-EV Motors ve Chery Automobile, 23 Kasım 2024'te İspanya'nın Barselona kentindeki Zona Franca bölgesinde bulunan ortak girişimleri Ebro Fabrikası'nda araç üretimine başladılar. Fabrikada Ebro markasıyla Tiggo 7 Pro üretiliyor. Tüm parçaların Çin'den gelip birleştirildiği fabrikanın yılık üretim kapasitesinin 2027'de 50 bin, 2029'da da 150 bin adede çıkması, üretilen model sayısını da artması planlanıyor.