Rekortmenler ödülleri topladı

2023'te 1 milyon 232 bin toplam satışla tarihi rekor kıran otomotiv sektöründe büyük ödüller de sahiplerini buldu. 14. kez düzenlenen ODMD Satış ve İletişim Ödülleri, 2023 Gladyatörleri'nde 20 dalda ödüller dağıtıldı.

Geçtiğimiz yılı tarihinin en yüksek satış adedi olan 1 milyon 232 bin 635 adetle kapatan otomotiv sektörü 2022 yılına göre yüzde 57.4 büyüme gösterdi. Satış adetlerinin açıklanmasıyla birlikte Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) markaların satış ve iletişim başarılarını ödüllendirmek amacıyla organize ettiği ODMD Satış ve İletişim Ödülleri'nin on dördüncüsü de düzenlendi. Gerçekleştirilen geleneksel gecede, satış ve iletişim ana kategorilerinde olmak üzere toplam 20 dalda ödüller sahiplerini buldu. "ODMD Satış ve İletişim Ödülleri, 2023 Gladyatörleri" bu yıl da güçlü bir rekabete sahne oldu. Sektörün "en"lerinin belirlendiği gecede, kazanan en başarılı markalar ve çalışmaları ödüllerini aldı.

2024 ZORLU GEÇECEK

Gecede konuşma yapan ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bu yıl 14. kez düzenlenen Satış ve İletişim Ödülleri, ODMD Gladyatörleri'ne katılan tüm adayları tebrik ederken, 2023 yılı değerlendirmesini ve sektörün 2024 beklentilerini de paylaşıp "2024 beklentilerinden de söz etmek gerekirse, bu yıl içerisinde herkesin farklı değerlendirmeleri olduğunu görüyoruz. Ancak şu anki fotoğrafa baktığımızda sektör olarak bu yılki kadar yüksek adetlerin yaşandığı bir pazar gerçekleşmeyeceğini tahmin ediyoruz. ODMD'ye üye olan bütün firmaların ortalama tahminlerine göre 850-900 bin civarında bir pazar beklentisi ortaya çıkıyor. Farklı bir mali disiplinin takip edileceği bir 2024 yılı bizi bekliyor" açıklaması yaptı.

SATIŞ ÖDÜLLERİ

En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası: CITROEN

En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası: MG

En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli: FIAT Fiorino

En Çok Satılan Otomobil Modeli: FIAT Egea

En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası: FORD

En Çok Satılan Otomobil Markası: FIAT

En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası: FIAT

İLETİŞİM ÖDÜLLERİ

Yılın Dergi Uygulaması: FORD - Ford Türkiye İkinci El Dergi İlanları

Yılın Radyo Uygulaması: FORD - Ford Türkiye Radyo Projesi

Yılın Outdoor Uygulaması: KIA - EV6

Yılın Dijital Deneyim Uygulaması: BMW - BMW Kişiselleştirilmiş Müşteri Deneyimi

Yılın Gazete Uygulaması: CHERY - Chery - Sınıfının Büyüğü

Yılın PR/Etkinlik Uygulaması: BMW - BMW Pop-Up Store, Mandarin Oriental Bodrum

Yılın Sosyal Medya Uygulaması: CUPRA

Yılın TV Uygulaması: FIAT - Fiat 500e Lansman Filmi

Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi: TOYOTA - Engelliler Günü Özel İletişimi

Yılın Sürdürülebilirlik Projesi: MERCEDES-BENZ TÜRK - Mercedes-Benz Türk Her Kızımız Bir Yıldız

Yılın Entegre İletişim Kampanyası: PEUGEOT - Peugeot 408

Yılın Jüri Özel Ödülü: Mercedes-Benz Perakendenin Fijital Dönüşümü

Yılın Basın Lansmanı: Renault Austral Gökçeada Lansmanı

FIAT TOPLAM PAZAR LİDERİ

Geçen yıl binek ve hafif ticari olmak üzere toplam satışlarda 193 bin 622 adetle Fiat ilk sırayı aldı. Fiat'ı, 135 bin 645 adetle Renault ve 102 bin 380 satışla Ford takip etti. Volkswagen 88 bin 776 satışla dördüncü ve Peugeot 78 bin 632 satışla beşinci sırada yer aldı. Otomobil satışları ele alındığında geçen yıl en fazla satış gerçekleştiren marka 125 bin 348 ile yine Fiat oldu. Fiat'ı 117 bin 491 satışla Renault ve 71 bin 93 satışla Volkswagen izledi.