Rekor satış sonrası gözler faize dikildi

Mart ayında yüzde 92.8 artışla 96.428 adetlik tarihi rekora imza atan otomotivin gözü Merkez'in yeni açıklayacağı faiz oranında. ODD Başkanı Bilaloğlu, “Pazarın seyrini kredi faizi ve ÖTV matrahı belirleyecek” dedi

SÜMER DEMERCİLER

Pandemi sonrasında Avrupa'da otomobil satışları ortalama yüzde 26 düşerken, ülkemizde rekor üstüne rekorlar kırılıyor. Kendi dinamikleriyle Avrupa'dan ayrışan ve en çok büyüyen pazar olan Türkiye'de, mart ayı tarihi rekoru da beraberinde getirdi. Yükselen kurların fiyatlara yansıyacağı ve tedarik sorunlarının araç bulmayı zorlaştıracağını düşünen tüketiciler bayilere koşunca otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92,8 büyüyerek 96 bin 428 adede ulaştı. Binek satışları yüzde 91,4 artarak 76 bin 357 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 98,3 yükselerek 20 bin 71 adet olarak gerçekleşti.

200 BİNE YAKLAŞTI

İlk çeyrek satışlarına bakıldığındaysa toplam pazar geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 59,7 artışla 198 bin 660 adet olarak gerçekleşti. Sadece otomobil satışları yüzde 57 artarak 156 bin 464 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 70,3 yükselişle 42 bin 196 adede ulaştı. Dizel motorun payı ilk çeyrekte azalmaya devam etti. Ocak-mart döneminde toplam satışlar içerisinde başı yüzde 63,4'lük payla benzinliler çekti. Büyük çoğunluğu lüks sınıfta yer alan 312 adet elektrikli satıldı.

BİNEKTE YERLİ ATAĞI

Mart ayındaki verilere bakıldığında yerli üretim modellerin büyük ağırlığı da hissediliyor. Pazar paylarını yükselten yerli üretim otomobiller geçtiğimiz yıl mart ayında yüzde 39 olan paylarını yüzde 41'in üzerine çıkardılar. Mart ayında en çok satılan otomobil modelleri sıralamasında ilk beş sırayı yerliler paylaştı. Martta sedanların payı 40.7 olurken, SUV modeller yüzde 34.4 ile ikinci, HB modeller 22.9 ile üçüncü gövde tipi araçlar olarak sıralandı.

STOKLAR HIZLI TÜKENDİ

Mart ayı sonuçlarına göre Toyota, Türkiye'de son 30 yıllık tarihinde en yüksek aylık satışını gerçekleştirdi. Mart ayında 2 bin 306'sı hibrit olmak üzere 7 bin 935 adet satılan yerli Corolla, ilk çeyrekte 15 bin 369 adetle en çok satılan binek oldu. elde Başarılı kampanyaların etkisini gördüklerini açıklayan Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Mart ayında yoğun talebe rağmen stoklarımız ayın 10'u olmadan tükendi. Araç bulabilsek rekor satışın en az 4 bin adet üzerine çıkabilirdik" açıklaması yaptı.

YÜZDE 300 BÜYÜYEN VAR

Satışlarını en çok yükselten markalardan Skoda, mart ayında 5.204 adetlik satışla geçen yıla göre yüzde 299 büyüyerek sektördeki en büyük artışı gösterdi. Marka tarihindeki en yüksek satışa imza atan marka ilk çeyrekte yakaladığı 9.842 adetlik satışıyla ilk 5 marka arasına girdi. Skoda yılsonunda 40 bin adetlik satış hedefliyor.

SATIŞLARI FAİZ BELİRLEYECEK

İlk çeyrekteki satışlara bakılınca yıl sonunda pazarın 850 bin adetleri görmesini beklediklerini vurgulayan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, "ÖTV oranlarının güncellenmesini bekliyoruz. Pazarda yüzde 50'lik ÖTV dilimine giren sadece bir model kaldı" açıklaması yaptı. Merkez Bankası'nın 15 Nisan'daki faiz kararının çok önemli olduğunun altını çizen Ali Bilaloğlu, "Mayıs-haziran dönemindeki satışları ekonomik göstergeler, salgının gidişatı ve üretimde yaşanabilecek olası sorunlar belirleyecek" diye konuştu.