Pazarda liderlik garanti! Vergi taşları oynattı

Geçtiğimiz ay toplam pazarda lider olan Renault'nun Çinli markalara getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi sonrasında yıl sonu liderliğinin de yolu açıldı. MAİS CEO'su Berk Çağdaş, “2024 yılını lider bitiririz” açıklaması yaptı.

SÜMER DEMİRCİLER

Çinli markaların aldıkları devlet destekleri sayesinde önemli fiyat avantajlarıyla satış yaptığı ülkemizde liderlik savaşı da kızışıyor. Liderlik savaşındaki belirleyici gelişmelerden biri de geçtiğimiz hafta Çinli markalara getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi uygulaması olacak. Türkiye otomotiv pazarında en son 2021'de liderliği ulaşan Renault, yeni model atağı ile yeniden zirveye oturmayı planlıyor. Liderliğe odaklanan marka, mayıs ayında ne kadar istekli olduğunu gözler önüne serdi. Renault geçen ay hem binek otomobilde hem toplam pazarda lider oldu. İlk 5 aylık dönemde binekte Renault zirvede yer alırken, toplam satışlarda 5 bin araç farkla Fiat'ı takip etti. Renault, en son 2021 yılında binek otomobil satışlarında Türkiye pazarının lideri olmuştu. 22 yıl zirvede yer alan marka, 2022'de unvanını Fiat'a kaptırmıştı. Fiat son 2 yıldır hem binek otoda hem toplam pazarda liderliğe yükseldi.

LİDERLİĞE ODAKLANDI

Renault'nun yeni D-SUV modeli Rafale tanıtımında sorularımızı yanıtlayan MAİS A.Ş. CEO'su Berk Çağdaş, "Mayıs ayındaki liderliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Renault Grubu markaları olarak ciddi bir pazar payımız var. Renault'nun Büyük Oyun Planı'nda Bursa'da üretilecek yeni araçların üçü SUV olacak. Rafale ile beraber 4 yeni model oluyor. Türkiye'de üretilen Renault Duster ise en önemli rekabetçi ürünümüz olacak. Bizim hedefimiz SUV pazarda lider olabilmek. Ben ticari araçta da binekte de lider olmak istiyorum" diye konuştu. '2024 sonunda lider olabilir misiniz' sorumuza Çağdaş, "2024 yılını lider bitiririz. Çinli markalar ülkelerinde elde ettikleri sübvansiyonlar nedeniyle önemli fiyatı avantajına sahip. Özellikle yerli üreticiler haksız rekabete uğruyordu" şeklinde yanıtladı.

HER KİTLEYE SESLENİYOR

Türkiye'de üreteceği modellerle markanın son derece güçlü model gamına kavuşacaklarını kaydeden Çağdaş, "Yeni Rafale ile ürün yelpazemiz daha da genişleyecek. Ürünlerimiz yüzde 95-96'sı gibi geniş kitleye hitap edecek" dedi.

AMİRAL EYLÜLDE SATIŞTA

Renault'nun ürün gamının en üstüne konumlanan yeni modeli Rafale, coupe SUV tasarımı, gösterişli hatları ve hibrit motorlarıyla eylül ayından itibaren ülkemiz pazarındaki yerini alacak. Yeni Renault Rafale E-Tech hibrit sistemini ve CMF-CD platformunu kullanarak, markanın amiral gemisi görevine de üstleniyor. Yeni modelde 3 silindirli, 1.2 lt benzinli motorla eşleştirilen 200 beygir E-Tech tam hibrit sistem kullanılıyor. Ayrıca E-Tech 4×4 300 beygirlik bir versiyonu da bulunuyor.