Özel donanımlarla fiyatı düşürdüler

Türkiye'ye özel donanım paketleri geliştiren markalar, matrahı indirip elektrikli araçlardaki ÖTV avantajını kullanmaya çalışıyor. Yeni paketlerle bir alt ÖTV'ye giren modellerin sunduğu fiyat avantajı 200 bin TL'den başlıyor.

AKŞAM

SÜMER DEMİRCİLER

Elektrikli otomobillerde yüzde 10'dan başlayıp 60'a kadar yükselen ÖTV oranı modelin fiyatını belirleyip satış başarısını doğrudan etkiliyor. Türkiye için özel donanım paketleriyle aynı güçteki modelin matrahını indirmeye çalışan markalar, yüzde 10 ÖTV dilimine sokabildikleri modellerle büyük bir avantaj yakalıyor. Son olarak ülkemiz için özel hazırlanmış "Advance" donanım paketi hazırlayan Hyundai, D sınıfı elektrikli sedan modeli IONIQ 6'yı yüzde 10 ÖTV dilimine çekmeyi başardı. 111 kW motora sahip modelin, ısıtmalı koltuklar gibi konfor özellikleri azaltılan yeni donanım paketi sayesinde fiyatı 200 bin TL düşüşle 1 milyon 660 bin TL'ye çekildi. IONIQ 6'da 239 kW gücündeki motora sahip ve fiyatı 2 milyon 980 bin TL olan üst versiyonla, yeni versiyon arasındaki fiyat farkı neredeyse iki katına yaklaştı.

MENZİLİ 429 KM

Gücü 111 kW (151 beygir) olan tek motora sahip Hyundai IONIQ 6, 53 kWh'lik standart bir batarya ile 429 km'lik bir menzile sahip. Otomobilin ortalama enerji tüketimi ise 100 km'de 13,9 kWh (WLTP). Bu tüketim, IONIQ 6'yı otomotiv sektöründeki en tasarruflu araçlardan biri yapıyor. IONIQ 6'nın 0-100 km/s hızlanmasıysa 8,8 saniye. Aracın ulaşabildiği maksimum hız da 185 km/s ile sınırlandırılıyor.

B SUV FİYATINA D SEDAN

Hyundai Motor Grubu olarak 2030 yılına kadar 30'dan fazla elektrikli model sunacaklarını söyleyen Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, "IONIQ 6 Advance Hyundai'nin Türkiye'deki EV pazarında varlığını 2024 yılında güçlendirecek. İçten yanmalı B-SUV modellerle neredeyse aynı fiyatta olan IONIQ 6 Advance, kullanıcılara hem D sınıfı konforunu hem de üst düzey elektrikli mobilite deneyimini bir arada sunacak" dedi.

ÖTV ORANI FİYATTA BELİRLEYİCİ

Türkiye pazarında sayılarını her yıl katlayarak yükselten elektrikli modellerdeki en büyük avantaj uygulanan ÖTV dilimleri. Satışa sunulan sıfır kilometre içten yanmalı motorlara sahip modellerin güncel ÖTV yükü yüzde 45 diliminden başlayıp, yüzde 220'ye kadar yükselse de piyasadaki neredeyse tüm modeller yüzde 80 ÖTV dilimine giriyor. Elektriklerdeki ÖTV oranı yüzde 10'dan başlayıp yüzde 40, 50 ve 60'a kadar yükseliyor. Aynı modelin benzer güç seviyesindeki içten yanmalı motorlu modeliyle elektriklisi arasındaki satış fiyatı neredeyse yarı yarıya düşebiliyor.

BMW YÜZDE 40'I YAKALADI

BMW de yeni donanım paketleriyle fiyatları düşürüp yeni elektrikli aracını bir alt ÖTV dilimine çeken markalardan. Yeni BMW iX1'in motor seçenekleri arasına eklenen eDrive20 versiyonu otomobilin yüzde 40 ÖTV diliminde yer almasına olanak tanıyor. Modelin ön aksta yer alan elektrik motoru 204 beygir güç üretiyor. 477 km menzile ulaşabiliyor. Yüzde 40 ÖTV dilimi sayesinde elektrikli BMW iX1 eDrive20, 2 milyon 525 bin TL fiyatıyla sipariş topluyor. Yeni gelecek diğer bir içten yanmalı model olan Yeni BMW X2 sDrive20i 3.131.400 TL'den başlayan fiyatlarla sipariş topluyor.