Otonom çalışmalarına tam gaz başladılar

Kendi kendine giden otomobiller için çalışmalar yapan markalara bir yenisi daha eklendi. Alman spor otomobil üreticisi Porsche, kendi atölyesinde geliştirdiği otonom sürüş sistemlerini test etmeye başladı.

(TM Dijital Haber Merkezi)

Elektrikli otomobillerin hayatımıza girmesi ile otonom sistemler çok daha hızlı gelişmeye başladı. Aktif hız kontrol sistemleri, şerit takip sistemleri, kaza önleme sistemleri derken artık otomobiller yavaş yavaş kendi kendine gidebilir hale gelmeye başladılar. Markaların da çalışmalara başladığı tam otonom araçlar, yakında hayatımıza girebilirler. Bunun farkında olan Porsche’de "Kopernikus Automotive" adındaki start up firmasıyla iş birliği yaparak bu teknoloji üzerine çalışmaya başladı.

Şirketin Ludwigsburg’daki tesislerinde kurulan test alanında denenen otonom teknolojiler, bu genç firma ile geliştiriliyor. Araçların tam otonom bir şekilde park yerine girmesini ve o park yerinden çıkmasını sağlayan teknolojiler ise ilk denemeleri oluşturuyor. Mekanikerlerin atölye içerisinde tabletler üzerinden manevralar yapıp spor otomobilleri hızlı ve otomatik olarak doğru pozisyona yönlendirmesi amaçlanıyor.

GELECEĞİ BU TEKNOLOJİLER GELİŞTİRECEK

Porsche atölyesinde Otonom Sürüş Proje Müdürü olan Alexander Haas, "Otonom sürüş sistemleri birkaç yıl içerisinde karayolu trafiğinde bir devrim yaratacak. Fakat bugün mevcut teknolojik olanakları kullanarak iş süreçlerini çok daha etkili ve verimli hale getirebiliyoruz." yorumunda bulundu. Proje, tam otonom ve destekli sürüşün yanı sıra satış sonrası teknolojileri alanından uzmanlar tarafından 100 gün boyunca Kopernikus Automotive ile yürütülecek.

BİR MİLYON KİLOMETRELİK TEST SÜRÜŞÜ

Porsche geliştirdiği otomobilleri, otonom şekilde kullanmadan önce, hem sistemlerin denenmesi için hem de olabilecek sorunların önceden önüne geçmek için sanal bir ortamda test sürüşleri yapılıyor. Yeni yapılan test pistinin de bu sanal sürüşlerin gerçek hayata yansıması olarak söyleyen Porsche, bu sürüşlerde birçok senaryoyu deneyimleyebiliyor.