Otomotiv üretimini ticariler taşıdı

Yılın ilk çeyreğinde otomotiv üretimi yüzde 7 azalarak 321 bin 865 adet olarak gerçekleşti. Binek üretimi yüzde 18 düşerken, ticari araçta üretim yüzde 14 artış gösterdi.

AKŞAM GAZETESİ

Otomotiv üretiminde ilk çeyrek sonuçları açıklandı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 7 azalarak 321 bin 856 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 düşüş yaşayan otomobil üretimi ise 181 bin 364 adede ulaştı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 327 bin 16 adet olarak gerçekleşti. Ticari araç grubunda, ilk çeyrekte üretim yüzde 14, ağır ticari araç grubunda yüzde 20 hafif ticari araç grubunda ise yüzde 13 arttı. İhracat 215 bin 323 adet, otomobil ihracatı ise 106 bin 341 adet düzeyinde gerçekleşti.

YERLİ PAYI YÜKSELDİ

2026'nın ilk çeyreğinde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 274 bin 346 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 6'lık gerilemeyle 210 bin 688 adede ulaştı. 2026'nın ilk çeyreğinde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 36, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 23 olarak gerçekleşti. Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Cengiz Eroldu. "Sevindirici gelişmelerden biri ilk çeyrekte yerlilik payının geçen seneye göre 4 puan artmış olması. 2025 yılı genelinde ise yerlilik payı yüzde 29 olarak gerçekleşmişti. Şimdi ilk çeyrekte yüzde 35 gibi iyi bir rakamda da yerli satışlarımızı iç piyasada artırmış durumdayız" açıklaması yaptı.