Otomotiv tarihimiz için bir ilk! Romanya'da fabrika alıp, global üretici oldu

Türk otomotiv tarihinde bir ilki gerçekleştiren Ford Otosan, Romanya Craiova fabrikasını 575 milyon euroya aldı. Yeni yatırımla yıllık kapasitesi 900 bin adede ulaşan şirket, dünyanın en büyük üreticileri arasına girdi.

SÜMER DEMİRCİLER

Ford Otosan, Türk otomotiv ana sanayisinde bir ilki gerçekleştirerek bugüne kadar yapılan en büyük yurtdışı satın almasına imza attı. Şirket, Ford'un Romanya Craiova fabrikasını 575 milyon euro bedelle satın aldı. Romanya fabrikası için 10 yıl içinde 140 milyon euro daha yatırım yapacağınını açıklayan Ford Otosan, bu anlaşmayla global konumunu daha da güçlendirdi. Koç Holding ile Fort Motor Company ortaklığı olan Ford Otosan'ın yurtdışı operasyonlara açılmasını sağlayacak bu anlaşmayla, Ford'un Craiova'da yer alan araç üretim ve motor üretim tesislerinin sahipliği Ford Otosan'a geçecek.

PUMA DA ÜRETİLECEK

Craiova'da, Ford Otosan, tasarımını ve mühendisliğini üstlendiği yeni nesil Transit Courier'nin van ve kombi versiyonlarını önümüzdeki yıl, bu araçların yüzde 100 elektrikli versiyonlarını da 2024 yılından itibaren üretmeye başlayacak. Ayrıca Craiova fabrikasında üretilen Puma'nın tam elektrikli versiyonu ve 1.0 litre EcoBoost motorlarının üretimi de 2024 yılı itibarıyla başlayacak. Kocaeli fabrikasının yıllık üretim kapasitesini geçen yıl 650 bin araca yükselten Ford Otosan, Craiova fabrikasının 250 bin araçlık kurulu kapasitesinin de eklenmesiyle toplam yıllık üretim kapasitesini 900 binin üzerine çıkaracak.

20 BİN KİŞİYE ÇIKACAK

Şirketin toplam çalışan sayısı da 20 bini geçecek. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, bu kapasiteyle Ford Otosan'ın dünyanın en büyük üreticileri arasına gireceğini açıkladı. Yenigün, "Bu anlaşmayla gelen yurtdışı üretim sorumluluğu, Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanımızı da pekiştirecek" dedi. Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley de, "Koç Holding ile ortak girişimimiz Ford Otosan'daki stratejik ortaklığımızı genişletmekten mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

BATARYA YATIRIMI İÇİN İLK ADIM

Ford'un Romanya'daki Craiova fabrikasını Ford Otosan'ın bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşmaya varıldığını, ayrıca Ford Motor Company, SK On Co., Ltd. ve Koç Holding arasında batarya üretimi yatırımına katılmak üzere bağlayıcı olmayan bir mutabakat anlaşması imzalandığını belirtti. Ali Y. Koç, şunları söyledi: "Geçen yıl Ford Otosan Kocaeli Fabrikalarını ülkemizin bataryası dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline getirecek yatırımımızı Sayın Cumhurbaşkanımızla açıklarken, bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak gördüğümüzü belirtmiştim. Romanya'daki üretim sorumluluğuyla şirketimiz uluslararası bir üretim şirketi haline gelirken, Avrupa'nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanını pekiştirecek. Koç Holding ile Ford ve SK On Co., Ltd.'nin imzaladığı mutabakat ise batarya üretiminde Türkiye'ye çok önemli bir küresel rekabet avantajı sağlayacak yatırımın ilk adımı olarak tarihe geçecek."

VW'NİN DE ÜRETİMİ BAŞLIYOR

Ford Otasan'da Transit Courier'nin van ve kombi versiyonlarının Romanya'ya gitmesiyle boşalan kapasite, Volkswagen ticari araçlarla dolacak. Ford ve VW'nin 2019'da imzaladığı anlaşmayla iki markanın elektrikli araçları Kocaeli fabrikasında üretilecek. Ayrıca yeni nesil Transit Custom ailesi ve e-Transit'in üretimi de Gölcük'te başlayacak.