Otomobil ilanlarına ‘fahiş fiyat' ayarı

İkinci el araç satışına yönelik düzenleme sonrası sahibinden.com da harekete geçti. Artık sitede sadece yetkili bayiler sıfır araç ilanı verebilecek.

İkinci el araç satışına 6 ay ve 6.000 km şartı getiren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Kararın ardından araç satış platformları da harekete geçti. Sahibinden.com, tüketiciyi korumaya yönelik yeni düzenlemelerin devreye alınacağını duyurdu. Açıklamaya göre bu kapsamda; sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebilecek. Yetkili bayilerin dışındaki satıcılar, ilan verirken 'aracın durumu' kriterini sadece 'ikinci el' olarak seçebilecek ve 'araç kilometresi' için en az 6.000 km girebilecek.

15 EYLÜL'DE DEVREDE

İlan detay sayfasında aracın durumunu gösteren 'sıfır' veya 'ikinci el' ifadesi, sıralamada 'kilometre' bilgisinin önüne taşınacak. Ayrıca talep edilen fiyatın yanı sıra aynı modelin distribütörü tarafından belirlenmiş '2022 güncel liste fiyatı' da gösterilecek. Bu değişikliklerin 15 Eylül'de devreye alınması planlanıyor. Sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş, "Son dönemde sıfır ve ikinci el araç ticaretinde yaşanan sıkıntıları ve konuyla ilgili Ticaret Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen düzenlemeleri dikkatle izliyoruz" ifadelerini kullandı.

6 AY VE 6 BİN KM ŞARTI

Yürürlüğe giren düzenlemeyle ikinci el araç satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirildi.

6 AY SINIRLAMASI YARGIYA TAŞINIYOR

Diğer taraftan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ikinci el satışlarına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlamasının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor. MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, 70 bin motorlu araç satıcısının görmezden gelinerek, mevcut sorunların çözümüne etki etmeyecek bu düzenlemeyle ilgili Danıştay'a başvuracaklarını söyledi. Erkoç, Türkiye'de satılan araçların sadece 5'te 1'inin yetkili bayiler tarafından yapıldığını belirterek, yeni düzenlemenin kayıt dışı çalışanları nasıl engelleyeceğinin belli olmadığını bildirdi. Erkoç, düzenlemenin sektörün görüşü alınmadan yapıldığını dile getirdi.