Otoda dört yıllık fuar hasreti bitti! Paris'te Fransız ve Asyalı rüzgarı esiyor

Dört yıl sonra tekrar açılan Paris Otomobil Fuarı, ev sahibi Fransız markaların ve Avrupa'ya girmeye hazırlanan Asyalı üreticilerin gösteri alanına dönüştü. Fuara elektrikli ve hidrojenliler damgasını vurdu.

SÜMER DEMİRCİLER

İlk kez kapılarını 1898 yılında açan Avrupa'nın en büyük otomobil etkinliklerinden Paris Otomobil Fuarı, her yıl Almanya Frankfurt'taki IAA fuarıyla birlikte dönüşümlü olarak düzenleniyor. Resmi adı "Mondial de l'Automobile" olan fuar, pandemi nedeniyle son dört yıldır açılamıyordu. Kapılarını 17 Ekim tarihinde öncelikle gazeteciler için açan fuar, 23 Ekim tarihine kadar açık kalacak.

TEMA 'DEVRİM YOLDA'

Bu yıl 89'uncu kez düzenlenen fuarın ana teması 'Devrim Yolda' olarak belirlendi. Açılışı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yapılan fuarda elektrikliler başta olmak üzere yeni mobilite çözümleri, iki kişilik mikro otomobiller, gelecekten ipuçları veren konseptler ve hidrojenli araçlar sergileniyor. En son açıldığı 2018 yılında 1 milyon ziyaretçiyi çeken fuar, bu yıl 350 bin kişiyi bekliyor. Ana markaların iki salonda yer aldığı fuarda, 100'den fazla yeni model sergilenirken, 20'ye yakın da Avrupa ve dünya tanıtımı yapılıyor.

FRANSIZ VE ASYA AĞIRLIĞI

Bu yıl başta Alman ve Japon markalar başta olmak üzere Volkswagen Grubu, Toyota, Hyundai, Kia, Opel, Citroen, BMW, Honda, Volvo, Fiat, Nissan fuara katılmazken, Paris'te ev sahibi markaların ağırlığı hissediliyor. Fransız üreticiler Renault, Dacia, Stellantis Grubu fuara ağırlığını koyarken. Çinli BYD, Great Wall, Vietnamlı VinFast fuarla Avrupa'da satışa sunmaya hazırlandıkları modellerin örtüsünü ilk kez Paris'e açtı.

RENAULT'DAN GÖVDE GÖSTERİSİ

Fuarın ev sahibi markalarından Renault, yeni modelleri, stand tasarımlarıyla Paris'e damgasını vurdu. Grup, Renault, Dacia, Alpine ve Mobilize markalarıyla birlikte altı dünya lansanmanı yaptı. Renault, ikonik modellerinden biri olan Renault 4'ün yeniden yorumlanan versiyonunu ve Kangoo E-Tech elektrikli modelinin dünya lansmanını yaparken, Megane E-Tech yüzde 100 elektrikli ve yeni Austral E-Tech hibrit modellerini de sergileniyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL MODEL ATAĞI BAŞLATIYOR

Fuar sonrası yeni model atağına başlayacaklarının altını çizen Renault Mais Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, "Renault, bu yıl Paris'te dünya lansmanlarını gerçekleştirdiği Z4ever, R5 Turbo 3E ve Kangoo E-Tech %100 elektrikli modelleriyle bizleri elektrikli geleceğe taşıyor" dedi. Çağdaş şunları söyledi: "Diğer taraftan Scenic Vision, Austral, Megane E-Tech %100 elektrikli ve Arkana modelleriyle C segmentindeki atağını da gözler önüne seriyor. Türkiye'de 2023 yılının ilk yarısında satacağımız Yeni Renault Austral ve Megane E-Tech %100 elektrikli modelleriyle, Renault'nun C segmentindeki büyük atağını biz de ülkemizde sürdüreceğiz. Merakla beklenen Kangoo E-Tech %100 elektrikli modeli de 2023'ün ilk yarısında kullanıcılarıla buluşturacağız."

HİBRİT DACIA DA PARİS'TE

Fuarın dikkat çeken yeniliklerinden biri de Dacia'nın ilk hibrit versiyonu HYBRID 140 oldu. İlk kez Jogger'de sunulmaya başlayacak olan hibrit motor önümüzdeki yıl Türkiye pazarında da markanın önemli kozlarnıdan biri olacak. Dacia ayrıca fuarda yeni marka kimliğini de ziyaretçilerle buluşturdu.

YENİ PEUGEOT 408 FUARDA

Ev sahibi markalardan Peugeot, Paris Otomobil Fuarı'nda yeni modeli 408 ve yeni E-208'in dünya lansmanlarını gerçekleştirdi. Şık tasarımlarıyla göz dolduran modeller, şarj edilebilir hibrit versiyonlarıyla da fuarın dikkat çekici yeniliklerinden oldu. Fuarda sergilenen Peugeot 9X8 Hybrid Hypercar ve 508 PSE de performans tutkunlarını kendine çeken modeller oldu.

İLK ELEKTRİKLİ JEEP

Yüzde 100 elektrikli ilk Jeep modeli olan Avenger'in örtüsü fuarda kaldırıldı. Wrangler, Compass ve Renegade'in 4xe modelleriyle birlikte elektrikli Jeep ürün gamına katılacak olan model, Avrupalı müşterilerin ihtiyaçları dikkate alınarak geleştirilmiş. Türkiye'de de satılacak olan Avenger, 400 kilometrelik menzile ulaşabilecek. Markanın 2030'da ürün gamının tümü elektriklilerden oluşacak.