Fransa'da gerçekleştirilen 22'nci Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Hizmetleri Kongresi'nde motosikletlerde daha güvenli ulaşım için büyük bir işbirliğine imza atıldı. Honda, BMW ve Yamaha markaları, ortak akıllı ulaşım sistemlerine (Cooperative-Intelligent Transportation Systems / C-ITS) yönelik uygulamalar geliştirmek için konsorsiyum oluşturduklarını duyurdu. Bağlantılı Motosiklet Konsorsiyumu (Connected Motorcycle Consortium) olarak anılan ve sektördeki diğer markaların da katılımları temenni edilen oluşum, 2020 yılı itibarı ile pazara sunulması istenen C-ITS temelli ürün ve hizmetlere yönelik çalışmaların hızla yürütülmesini hedefliyor.
ITS teknolojileri iyi değerlendirilip doğru uygulandığında, tüm ulaşım sistemlerinde güvenliği, güvenilirliği ve verimliliği daha da artırma potansiyeline sahip. Özellikle de motosikletlerde. Akıllı ulaşım sistemleri (ITS), bilgi ve iletişim teknolojilerinin ulaşım altyapısı da dahil araçlar ve kullanıcılara entegre edilmesini gerektiriyor. Günümüzde kullanılmaya başlanan trafik yoğunluğu bilgi sistemleri bunun ilk adımı olarak örnek verilebilir. Sadece bu sistemlerin dahi geliştirilmesiyle araçların birbirleriyle iletişime geçmesi sonucunda sürücüler daha ideal ve daha güvenli rotalara yönlendirilebilir.
Motosiklet güvenliği için oluşturulan konsorsiyumdaki üç şirket, daha önce Avrupa'daki test sahalarında ortak projelerde birlikte çalıştı. Otomobil üreticileri ve başlıca tedarikçilerle birlikte BMW Motorad simTD ile birlikte çalışarak Almanya'nın Franfurt kenti bölgesinde bağlantılı araçlarla test çalışmaları gerçekleştirdi. Honda ve Yamaha ise Avrupa genelini kapsayan ITS saha çalışmasına DRIVE C2X kapsamında katılmıştı.
Honda Motor Co. COO'su Tetsuo Suzuki, "Motosiklet ve scooter'larda motosiklet özelinde güvenlik gelişimini hızlandırmak ve bir an önce C-ITS beklentilerini karşılayacak hale getirmek için bu işbirliğini iyi bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.
Yamaha Motor Co.Ltd. Teknoloji Merkezi Genel Müdürü, Başkan Yardımcısı ve Kurum Temsilcisi Takaaki, "Kuruluşlarımız mevcutta otomobilden otomobile (Car2Car Communication Consortium) üyeleri ve burada otomobil, kamyon ve trafikteki diğer paydaşlar nezdinde spesifikasyonlar ile standartlar için çalışıyoruz. Motosikletlerde güvenliğin bu konsorsiyumun dışında çok daha özel ele alınması gerektiğini düşündük ve ayrı bir oluşumun ilk adımını attık" diye konuştu.
BMW Motosiklet Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Karl Viktor Schaller, "Motosikletlerde güvenliğin daha da artırılması potansiyeli kapsamında C-ITS sistemlerinin motosikletlere adaptasyonu için hızlı ve kapsamlı bir çalışma hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda diğer markalara da katılmaları konusunda teşvik edici olmak istiyoruz" dedi.
Otomobil için tasarlanmış olan ITS sistemleri motosikletlere hemen aktarılamıyor. Sınırlı yer olması nedeniyle elektronik sistemler çok daha küçük olmalı ve su, toz ve titreşime dayanıklı olmalı. Ayrıca motosikletler doğaları gereği farklı sürüş dinamiklerine sahip olduklarından, farklı yazılım geliştirilmesine ve algoritma oluşturulmasına gerek duyuyorlar.