Küçük SUV'larda voltaj yükseliyor

Pazarın en çok tercih edilen küçük SUV'ları birbiri ardına elektriklenip rekabete katılıyor. Fiat, Ford, Dacia, Alfa Romeo, Jeep ve Volvo'nun en yeni elektrikli küçük modelleri yıl sonundan itibaren yollara çıkıyor.

SÜMER DEMİRCİLER

Yerden yüksek yapıları, manevra yetenekleri ve daha rekabetçi fiyatlarıyla küçük SUV'lar uzun süredir tüketicilerin gözdesi. Avrupa genelinde bu yıl 2.2 milyon adet satışa ulaşması beklenen B SUV modellerinin 2024 yılında pazar paylarını daha da yükseltmesi planlanıyor. Elektrikli otomobil dünyasında da küçük SUV'lar çekiciliklerini koruyacağının güçlü işaretlerini veriyor. Daha büyük SUV'ların yüksek fiyatı yüzünden ulaşmakta zorlanan tüketiciler B SUV modellere yönelince, neredeyse her marka bu sınıftaki yüzde 100 elektrikli modellerini birbiri ardına tanıtmaya hazırlanıyor.

JEEP GÜN SAYIYOR

Fiat 600'ün kardeş markası Jeep, aynı genleri taşıyan elektrikli küçük SUV Avanger pazara hızlı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Avrupa pazarlarına uygun kompakt boyutları ve teknolojik özellikleriyle Jeep'in tamamen elektrikli araçlar ürün gamına öncülük eden Avenger, WLTP döngüsünde 400 km, şehir kullanımında ise 550 km'ye varan menzil sunacak. 2024 yılına kadar Jeep ürün gamında yer alan ve en çok satan model olmasını beklenen Jeep Avenger, Türkiye yolları ile 2023'ün ikinci çeyreğinde buluşacak. Kardeş küçük SUV'lara aynı platformu kullanan Alfa Romeo da katılacak. Jeep ve Alfa'nın üç elektrikli modeli de Polonya'daki Tychy tesislerinde üretilecek. Ford'un elektrikli küçük SUV sınıfındaki güçlü temsilcisi Puma, Ford Otosan'ın satın aldığı Romanya Croiova fabrikasında üretilip, dünya pazarlarına sunulacak. Türk mühendislerin üzerinde çalıştığı elektrikli Puma'nın teknik detayları açıklanmadı, ancak E-Transit Courier ile önemli benzerlikler taşıması bekleniyor. Batarya kapasitesinin 55 kWh ve menzilinin de 370 km'den fazla olması beklenen e-Puma 2024'te Türk tüketicilerle buluşacak.

VOLVO'UN EN KÜÇÜĞÜ

Volvo'nun ürettiği en küçük SUV olan EX30 ile birlikte marka yeni kulvarlara yelken açacak. B SUV modelde üç ayrı motor ve iki farklı batarya seçeneği sunulacak. Yeni modelin dört tekerlekten çekişli versiyonu 428 beygir gücüyle sıfırdan 100 km/s hıza 3.6 sn'de çıkıp bu güne kadar üretilen en yüksek ivmelenmeye sahip Volvo unvanını da kazanıyor. Menzili 480 km'ye kadar çıkabilen küçük model, Avrupa'da sipariş toplamaya başlarken Türkiye'ye 2024 yılında gelmesi planlanıyor. Markanın en çok satan modeli olması planlanan EX30 Çin'de üretilecek.

DACIA SPRING HAZIR

İlk kez tanıtıldığı 2021 yılından itibaren Avrupa'da sınıfının en çok satan modellerinden olan Dacia'nın küçük elektrikli modeli Spring temmuz ayından itibaren ülkemiz pazarına geliyor. Avrupa'da rekabetçi fiyatının ve devlet teşviklerinin de etkisiyle 110 bin adetten fazla sipariş alan model, geçtiğimiz yıl satış listelerinin ilk üç sırasında yer aldı. Ülkemize güçlendirilmiş Spring Extreme ELECTRIC 65 versiyonuyla gelecek model 65 beygirlik elektrik motoruyla 310 kilometreye kadar şehir içi menzili sunacak.

FIAT 600 2024'TE TÜRKİYE'DE SATIŞTA

Küçük SUV rekabetine en son katılmaya hazırlanan markalardan biri de İtalyan üretici Fiat. Marka ürün yelpazesine yüzde 100 elektrikli ikinci modeli eklemeye hazırlanıyor. Fiat 600, Stellantis Group'un e-CMP2 platformu üzerine üretilip, önümüzdeki yıl satışa sunulacak. 500X modeline yakın tasarımıyla dikkat çeken 5 kapılı küçük SUV, Stellantis Group'un kardeş markası Jeep'in yeni Avenger modeliyle aynı genleri taşıyacak. Şık ve modern görüntüsüyle markanın karakterini taşıyan yeni Fiat 600, yollara çıktığında en dikkat çekici modellerinden biri olacak.