Küçük elektriklide büyük rekabet

Cenevre Fuarı'nda dünya tanıtımı yapılan elektrikli Renault 5 ile küçük sınıfta rekabet daha da yükselecek. 400 km menzilli otomobil, 2005 ilk çeyrekte çok rekabetçi fiyatla gelecek.

SÜMER DEMİRCİLER

Geçtiğimiz hafta dört yıl gibi uzun bir aradan sonra açılan Cenevre Otomobil Fuarı'nda dünya tanıtımı yapılan küçük elektrikli model Renault 5, küçük sınıfta yaklaşan büyük rekabete katılmaya hazırlanıyor. İlk kez 1972 yılında üretilen ve tüm dünyada önemli bir hayran kitlesi bulunan R5'in retro bir yorumu olan yüzde 100 elektrikli model, etkileyici hatlarıyla dikkat çekiyor.

Hem şehir içi hem de şehir dışı kullanıma uygun bir model olarak tasarlanan Renault 5 E-Tech %100 elektrikli, 3,92 metre uzunluğuyla Twingo (30 cm daha kısa) ve Clio (13 cm daha uzun) boyutlarının arasında yer alıyor. Aks mesafesi Clio'ya göre (2,54 m) sadece 4 cm daha kısa olan model, 1,77 m'lik genişliğiyle, şehir yollarında çeviklik sağlıyor. 40 ve 52 kWh batarya, 121 ve 148 beygirlik iki motor seçeneği bulunan yeni modelin menzili de 300 ve 400 km arasında değişiyor.

SUV RENAULT 4 SIRADA

Cenevre'de dünya tanıtımı yapılan Renault 5'in ardından önümüzdeki yıl aynı platform ve motorları kullanan Renault 4 tanıtılacak. Retro tasarıma sahip küçük SUV da sadece elektrikli olarak üretilecek. 2022 yılında Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılan 4Ever Trophy konseptiyle markanın ipuçlarını verdiği yeni modelin dört tekerlekten çekişli versiyonlarının da üretilmesi bekleniyor. Yeni Renault 5 ile aynı AmpR Small platformunu kullanacak Renault 4'ün de benzer şekilde 300 ve 400 km menzilli versiyonlarının olması planlanıyor.

MODEL ATAĞINA HAZIR

Türkiye pazarına Renault 5'in güçlü motorlu ve uzun menzilli versiyonun getirilmesi bekleniyor. Avrupa'da satış fiyatı 25 bin eurodan başlayacak modelin, ülkemizde yüzde 10 ÖTV dilimine girip 2025 ilk çeyre rekabetçi bir fiyatla satılması planlanıyor. Cenevre Otomobil Fuarı'nda açıklamalar yapan MAİS Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, Renault ve Duster markaları için planlanan yenilik takvimini de paylaştı. Bu yıl ve 2025'i hareketli geçirecek markalar çok sayıda yenilik sunacak. Oyak Renault'nun Bursa fabrikasında üretimi başlayacak Renault Duster, mayıs sonunda satışa çıkacak. Yerli Renault Duster'da 140 beygir güç üreten Renault E-Tech tam hibrit, benzinli ve LPG'li motorlar sunulacak. Avrupa'da Yılın Otomobili seçilen elektrikli Renault Scenic, yılın son çeyreğinde ülkemize gelecek. Fastback tasarımıyla öne çıkan Rafale, son çeyrekte tüketicilerle buluşacak. Yeni Kangoo ile Master da bayilerdeki yerini alacak.

STELLANTIS KARDEŞLER

Küçük elektrikli modellerdeki büyük rekabeti ateşleyecek diğer önemli yenilikler de Stellantis grubundan gelecek. Bu yılın bahar aylarında ülkemiz pazarında iddialı fiyatla satışa sunulacak yüzde 100 elektrikli yeni ë-C3, 113 beygirlik motoru, 44 kWh bataryası ve 320 km'yi geçen menziliyle ülkemizdeki en uygun fiyatlı seçeneklerden biri olacak. Citroën e-C3 ile aynı platformu kullanacak Fiat Panda'da da markanın kuruluş yıldönümü olan 11 Temmuz'da resmi olarak tanıtılıp rekabete katılacak.