Klasikler elektrikle dönüyor

Tasarımlar geçmişe, teknoloji geleceğe döndü. Efsaneler elektrikle yeniden doğuyor. Otomobil tarihine damga vurmuş Opel Mokka, Renault R5, Fiat 500 gibi modeller yüzde 100 elektrikli olarak yeniden üretilip müşterileri etkilemeyi amaçlıyor.

SÜMER DEMİRCİLER

Geçmişin efsane modelleri yaklaşan elektrik çağında yeniden doğmaya hazırlanıyor. Tasarımının modern bir anlayışla yeniden yorumlandığı efsanelerin isimleri korunurken, yüzde 100 elektrikli yapıları yeni bir anlayışı temsil ediyor. Tüketicilerin gönlünde özel bir yere sahip neo klasik modeller, yeniden canlandırılarak, geçmişin güçlü imajının günümüze aktarılması hedefleniyor. Stellantis 2021 Elektrikli Araç Günü etkinliğinde Opel'in bu alanda yaptığı çalışmalar ve hedefleri de paylaşıldı.

İLHAM KAYNAĞI MANTA

Alman üretici Opel'in marka tarihi için gerçek bir ikon ve ilham kaynağı olan Manta, tamamen elektrikli olarak seri üretim bantlarına taşınacak. Müşterilerden gelen talep sonrasında nostaljik model Opel'in kapsamlı bir elektrikliye geçiş hamlesinin de merkezine konumlandırılacak. Bu yılın sonuna kadar dokuz elektrikli modeli satışa sunmayı planlayan Opel'in tüm modelleri 2024 yılına kadar elektrikli versiyonlarına kavuşacak.

İTALYAN İŞİ FIAT 500

Fiat'ın ilk kez 1957'de satışa sunduğu kült otomobili 500 de elektrik çağında çekiciliğini devam ettirmeyi planlıyor. Geçtiğimiz günlerde güvenlik testlerinden en yüksek puanları alarak ayrılan model, gelecek nesillerle çevreci bir şekilde buluşuyor. İkonik tasarımı, sıfır emisyonlu sürüşü ve şık hatlarıyla Fiat 500, gelecek ve yeni teknoloji arasında bir bağ kurmayı hedefliyor.

Fiat 500 geçtiğimiz günlerde güvenlik test- lerinden en yüksek puanı alarak ayrıldı.

KÜÇÜK SPORCU TEKRAR CANLANDI

Elektrik çağının güçlü oyuncularından olmayı planlayan Fransız otomotiv grubu Renault da efsanevi modellerini yeniden canlandırma kararı alan markalardan. 2025 yılına kadar 14 ana model piyasaya sürecek olan Renault, bunların 7'sini tamamen elektrikli, diğer 7 aracı ise C ve D sınıfında üretecek. Tüm yeni modeller elektrikli veya hibrit versiyonlara sahip olacak. Renault, efsanevi spor otomobili R5'i elektrikli olarak canlandırma kararı aldı. Prototipi de tanıtan CEO Luca de Meo, Fransız markayı Avrupa'da elektrikli otomobillerin lideri yapmak istiyor.

NOSTAJLİ RÜZGARI ÇOK GÜÇLÜ ESİYOR

Çinli üretici Great Wall'in sergilediği yüzde 100 elektrikli modeli Chaopai, ülkede çok az bulunmasına rağmen hayranlık uyandıran 1950 ve 60'li yılların tasarımlarına göndermeler yapıyor.

Honda'nın efsanevi spor otomobil S200'nin yüzde 100 elektrikli bir yorumu olarak sergilenen EV Coupe dinamik hatlarıyla dikkat çekiyor. İki kişilik coupe otomobiller geleneğinin bir temsilcisi olan model, retro fütüristik tasarımıyla çok beğenildi.

Citroen de 100 yıldan eskiye dayanan geçmişini elektrikli otomobillerle harmanlamayı planlayan markalardan. Markanın 2020'de prototip olarak tanıttığı yüzde 100 elektrikli küçük şehir otomobili Ami, sevimli hatları ve 2.4 metrelik boyuyla şehir içinde pratik çözümler sunuyor.