Kiralama şirketleri elektriklileri sevdi

Elektrikliler kiralama şirketlerini de dönüştürüyor. Global şirket Sixt, Çinli BYD'den 100 bin elektrikti araç satın alırken, Türkiye'de 400 Renault ZOE'yı 2021'de filosuna katan TikTak bu alanda öncülük yapıyor.

SÜMER DEMİRCİLER

Yeni bir ekosistem yaratmaya başlayan elektrikli otomobiller, aynı zamanda birçok sektörde de köklü değişikliklere neden oluyor. Yüzde 100 elektrikli otomobillerin derinden etkileyip, başka iş modelleri yaratacak sektörlerin başında da kiralama ilk sırada geliyor. Global ölçekte büyük çaplı araç alımı yapan kiralama şirketlerinin elektrikli modellere yönelmeye başlaması bu alanda da dengeleri değiştirip, dönüşümü hızlandıracağının ipuçlarını veriyor.

İLK AVRUPALI ÇİNLİ

Avrupa pazarına girme iştahları her geçen gün büyüyen Çinli markalar, bunun için yeni işbirliklerine imza atıyor. Son olarak Avrupa'nın büyük ölçekli araç kiralama firmalarından Sixt, Çinli marka BYD ile kapsamlı ve uzun vadeli bir ortaklık yapacağını açıkladı. Kiralık araç filosuna Çin üretimi modellerini dahil eden ilk Avrupalı kiralama şirketi olan Sixt, bu alanda daha da büyümeyi planlıyor.

YÜZDE 90'A ULAŞACAK

İşbirliği öncelikle birkaç bin araçla başlarken, Sixt, 2028 yılına kadar BYD'den yaklaşık 100 bin elektrikli otomobil daha satın alacağını açıkladı. Sixt, 2030 yılına kadar Avrupa filosunun yüzde 70 ila 90'ını elektrikli hale getirmeyi planlıyor. Aynı zamanda Sixt kendi şarj altyapısını da kurmak için çalışmalara başladığını da duyurdu.

BİZDE DE SAYI ARTACAK

TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu'na göre Türkiye genelinde araç kiralama sektörünün parkında 241 bin 535 araç bulunuyor. Bunlar arasında yüzde yüz elektrikli modellerin sayısı bin 92 adet. Hibrit teknolojisine sahip araçların sayısıysa 17 bin adede yaklaşıyor. Önümüzdeki süreçte tedarik sorunlarının çözülüp, yeni modellerin gelmesiyle birlikte bu sayının katlanarak artması bekleniyor.

Türkiye'de 18 milyon dolarlık Zoe aldı

Büyük ölçekli elektrikli araç kiralama ülkemiz pazarında da Renault ZOE ile başladı. 2021 son çeyrekte Renault MAİS, araç paylaşım şirketi TikTak ile Türkiye'deki en büyük elektrikli araç satış anlaşmasını imzaladı. 2020 yılında kurulan ve İstanbul'da 300 bin üyesine kentsel ulaşım hizmeti sağlayan TikTak, 18 milyon dolar ödeyerek satın aldığı 400 adet elektrikli Renault ZOE'yu kiralama operasyonlarında kullanmaya başladı. Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, " ZOE ülkemizde elektrikli otomobil dendiğinde akla gelen ilk modeller arasında yer alıyor. Günümüzde teknoloji ve maliyet odaklı paylaşımlı araç kullanımına yönelik talepler artıyor. Kısa süre sonra Renault Grubu olarak 3 elektrikli aracı daha satışa sunacağız. Bu doğrultuda işbirliklerine önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz" açıklaması yaptı.