İzmit’e üç yeni model müjdesi Almanya’dan geldi

Hyundai İzmit fabrikasında 3 yeni model üretileceğini açıklayan Ali Kibar, “Bir SUV ve yeni bir sedan da gündemde. Yatırım 100 milyon eurodan az olmayacak, fabrikada kapasite 300 bin adetleri zorlar”diye konuştu. 

SÜMER DEMİRCİLER

HyundaI’nin Avrupa’daki en büyük üretim tesislerinden olan İzmit fabrikası, ihracattaki başarısıyla marka için büyük önem taşıyor. Şu anda i10 ve i20 üretimini sürdüren ve ihracat adetlerini sürekli yükselten fabrika için uzun süredir yeni bir model yatırımı yapacağı konuşuluyordu. Sonunda yeni yatırım müjdesi Frankfurt Otomobil Fuarı’nda konuşan en yetkili isim Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Kibar’dan geldi. 

100 MİLYON EURO YENİ YATIRIM

Fuarda görüştüğümüz Kibar, “Bir taraftan kapasite artışı, bir taraftan da yeni modellerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 2020’den sonrası için katma değer yaratacak 3 model üzerinde çalışıyoruz. i10 ve i20’nin yeni nesli, i20’den türev SUV ve bir de Sedanı değerlendiriyoruz” diye konuştu. Kibar, “İzmit’in şu anda yıllık üretim kapasitesi 245 bin. Bu rakamı biraz daha yukarı çekeceğiz. Tam 300 bin olmayabilir ama maksimizasyonu yapmaya çalışıyorlar. Yeni yatırım 100 milyon eurodan az olmayacak” dedi.

ROBOTLARDAN VERGİ ALINSIN 

Kibar, elektrikli araç üretiminin yan sanayide oluşturacağı işsizlik sorununa yönelik de “Yan sanayiye entegre çok zor değil. İşsizlikler olacaktır tabii. Önerim, fabrikada her bir robot kaç çalışanı işinden ediyorsa o robotun yaptığı iş için vergi almak lazım. Devlet, bu vergiyi tahsil ederek işsiz kalanlara destek olmalı” açıklaması yaptı.

Kona üretimi netleşmedi

HyundaI i10 modelinin 2020’de yenileneceği, daha sonra muhtemelen 5 kapılı hatchback üretiminin başlayacağı bilgisini veren Kibar, “ Şu anda fabrikada üretilecek SUV’un hangi model olacağı net değil. Kona benzeri, Avrupa pazarlarında da satılacak ve rekabetçi  bir ürün olacak” bilgilerini verdi.

YERLİ OTO İÇİN TAM DESTEK  

Ali Kibar, yerli otomobille ilgili belli bir yön alındığını belirterek, kendilerinin de işi alan firma veya firmaların talepte bulunması durumunda donanım, koltuk ve tasarımla ilgili konularda destek olabileceklerini söyledi. Kibar, “Biz yerli otomobil projesiyle ilgili üzerimize ne görev düşerse her zaman yardımcı oluruz. Bu gelişmeler sektöre olumlu katkılarda bulunacaktır”dedi.