İndirimler 3 ay uzadı, motosiklet ucuzladı

Yıl sonunda sona erecek konut, beyaz eşya ve otomotivdeki KDV ile ÖTV indirimi 3 ay daha uzatıldı. İndirimlere ek olarak motosikletlerde yüzde 8 olan ÖTV sıfırlanırken, tarımda kullanılan römorklarda KDV oranı yüzde 1’e çekildi.

Sümer DEMİRCİLER

Konut, beyaz eşya, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimleri Cumhurbaşkanı Kararı ile 3 ay daha uygulanacak. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, konut satışlarında KDV oranları 31 Mart 2019 tarihine kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. 

MOBİLYA VE BEYAZ EŞYA 

Tapu harçlarında yüzde 4’ten 3’e indirim de devam edecek. Mobilya sektöründeki KDV oranı yüzde 18 yerine, yüzde 8 olacak. Beyaz eşyada uygulanan ÖTV oranları da sıfırlanmış olarak devam edecek. Otomotivde de 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranları da yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak devam edecek. Mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu hüküm kapsamında teslim ettikleri mallar, Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş yeni araçlar hariç, nedeniyle yüklendikleri vergiler dahil edilmeyecek. Bu hüküm, 31 Ekim 2018’den itibaren geçerli. Bir diğer kararla da düzenleme kapsamında tarımda kullanılan römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi.

MOTOSİKLETTE ÖTV YOK

Başka bir kararla da motor silindir hacmi 250 santimetre küpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan yüzde 8 ÖTV sıfırlandı. Sürekli nominal gücü 250 vatı geçmeyen yardımcı bir elektrik motoru olan pedal yardımlı, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar ve motor gücü 20 kilovatı geçmeyenlerin ÖTV oranı 0 olarak uygulanacak. Fiyatı ortalama 20 bin TL olan bir motosiklet 1600 lira ucuzladı.

BAKAN ALBAYRAK DUYURDU

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, söz konusu müjdeyi Twitter hesabından "Bu gece sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimlerini yeni yılda 3 ay süreyle devam ettiriyoruz. İndirimlerimiz milletimize ve sektörlerimize hayırlı uğurlu olsun" diyerek duyurdu.

CANLANMAYI TETİKLEYECEK

Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Kasım ayının başında yürürlüğe giren ÖTV indirimi ve KDV düzenlemesinin sektörümüze olumlu katkılar yaptığını gördük. Zor bir dönemden geçerken uygulamayı devreye almak hem sektörü hem de otomobil ve ticari araç almayı düşünenleri oldukça memnun etti. Uzatılması pazardaki canlanmayı tetikleyecek” dedi.

ÇOK ÖNEMLİ DESTEK

“Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın açıklamaları ile 31 Mart  2019’a kadar uzatılan ÖTV indiriminin devam etmesini sektör olarak büyük bir memnuniyetle karşıladık” diye konuşan Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “İndirimin sürmesi, Türkiye’nin lokomotiflerinden olan sektörümüze olduğu gibi tüketiciye de verilen önemli bir destektir. Hükümetimize teşekkürü bir borç biliriz” diye konuştu.

PAZARA CAN SUYU

Kötü giden pazar koşullarında gelen vergi indirimi pazara can suyu oldu” diye konuşan Honda Genel Müdür Yardımcısı ve MOTED Başkanı Bülent Kılıçer, “Otomobilin aksine motosiklette 2018’de benzer bir vergi indirimi söz konusu değildi. İndirim pazarı olumlu etkileyecektir. İndirimin motosiklet sezonunun açıldığı nisanda devam etmesi çok daha etkili olacaktır” açıklaması yaptı.