İkinci el piyasasında bayram tatili bereketi

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde 10 güne uzaması beklenen tatile aracıyla gitmek isteyenler ikinci el piyasasını canlandırdı. Galeriler ve kurumsal firmaların yoğunluğu artarken, ekspertiz şirketlerine talep de yükseldi.

SÜMER DEMİRCİLER

Yaklaşan Kurban Bayramı'yla birlikte ikinci el otomobil piyasasında canlılık başladı. Her ne kadar fiyatlar yükselse de 10 güne uzaması beklenen bayram tatiline aracıyla gitmek isteyenler piyasayı hareketlendi. Oto galeriler, açık oto pazarları ve kurumsal ikinci el şirketlerinde yoğunlukların artığı gözlenirken, ekspertiz firmalarına olan talep de yükseliyor. Satın almayı planladıkları aracın durumunu öğrenmek için ekspertiz firmalarına giden alıcılar yoğunlaşıyor.

FİYATLAR % 20 ARTTI

İkinci el otomobil piyasasında, sıfır otomobillerdeki bulunurluk sorunun da etkisiyle fiyatların yükselme eğiliminde olduğunu belirten Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, "Mayıs ayı özelinde baktığımızda yaklaşık 1 aylık dönemde ikinci el araç satışlarında yüzde 20 ortalama bir artış söz konusu oldu. Yaz ayları ve tatiller dışında satışları tetikleyen en önemli unsurlardan birisi ise kurun ileri yönlü gidişinden kaynaklı, fiyatların artacağı endişesi oluyor. Bu yoğunluk ve satışlardaki artış önümüzdeki haftalarda da artarak devam etmesini bekliyoruz. Ancak paralel olarak fiyatların artması da gündemde olacağından tüketicilerin taleplerini öne çektiğini görüyoruz" diye konuştu.

EKSPERTİZLER YOĞUNLAŞTI

Artan talep ile birlikte ekspertiz firmalarında da önemli bir yoğunluk yaşanıyor. "Geçtiğimiz Ramazan Bayramı öncesinde olağan sürecin dışında ortalama yüzde 40-45 dolaylarında bir artış gözlemledik" açıklaması yapan RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, "Bayram sonrasında da 10 gün kadar hareketlilik devam etti. Ancak, 10-15 günlük kısa bir süreç içinde araç fiyatlamaları sebepli ikinci el araç bulunamayışından ötürü bir durgunluk yaşansa da bu hafta ve önümüzdeki hafta itibariyle yüzde 15-20 dolaylarında kademeli bir artış yaşıyoruz. Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte ekspertiz için araç girişlerinin artacağını öngörüyoruz" dedi.

PREMİUM DA YÜKSELİYOR

2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, 2. el sektöründe haziran ayında mevsimsel bir hareketlilik yaşanıyor. Yine özellikle premium segmentte tüketici talepleri önceki dönemlere göre artış gösteriyor" açıklaması yaptı.

OKUL TATİLİ DE ETKİLİ

Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, "Durgunlaşan piyasa yaz aylarının yaklaşması, okulların kapanması ve Kurban Bayramı'nın da etkisiyle yerini tekrar bir hareketliliğe bıraktı. Son 1 aylık döneme baktığımızda ekspertiz için 300 bayimize giren araç sayısında ortalama yüzde 30 ila 40 arasında bir artış gözlemliyoruz" diye konuştu.

HEM İHTİYAÇ HEM YATIRIM

Tüketicilerin ihtiyaç ve yatırım için otomobil almayı tercih ettiklerini belirten Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, "Ocak - mayıs döneminde fiyatlara yansıyan yüzde 30-35'lik artışın önümüzdeki dönemlerde de sıfır fiyatlarına bağlı olarak devam edeceği öngörüsü talebini erteleyen tüketicileri hareketlendirdi" diye konuştu.

TALEP YAZ BOYU SÜRER

Yaklaşan bayram ile birlikte kullanılmış otomobile olan talebin daha da yükseldiğini belirten Melih Mutlu, talebin yaz boyunca sürmesini beklediklerini belirtti. Mutlu, "Hem bayramın yaklaşması hem de yaz tatili döneminin gelmesi ile birlikte ikinci el piyasasında talep en yüksek seviyede. Sıfır araç arzının az olması ikinci el araç arzına da yansıyor" dedi.