İkinci el otomobilde kayıt dışı devri bitti

Kullanılmış otomobil satışına getirilen yeni düzenleme sektörde büyük beğeniyle karşılandı. İkinci elde kayıt dışının bitmesiyle fiyat spekülasyonları ve mağduriyetlerin azalması bekleniyor.

SÜMER DEMİRCİLER

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2. el araç satışına ilişkin düzenleme sektörde kayıt dışılık ve haksız rekabetin önüne geçmek için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Özellikle pandemi döneminde fiyatların tırmanmasıyla birlikte her meslekten insanın ikinci el araç ticaretine başlamasıyla dengelerin bozulduğu sektörde, yeni düzenleme sevinçle karşılandı.

ÇOK BÜYÜK BİR ADIM

Motorlu Araç satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç sektörde yaşanan sıkıntıların giderilmesinde önemli rol oynayacak yeni yönetmeliğin tüm sektör için büyük bir adım olduğunu ve sektöre önemli ölçüde çeki düzen getireceğini, kayıt dışılığın da önüne geçileceğini ifade etti. Düzenleme ile ikinci el araç ticaretinin daha güvenilir bir şekilde yapılacağına işaret eden Erkoç, “Yetki belgesi olmayanlar 31 Ağustos 2020 tarihine kadar belgelerini almak zorunda olacaklar. 1 Eylül 2020 itibariyle zorunlu kılınan Yetki Belgesi ile araç alım satım işiyle uğraşan kişiler belgesi olmadan araç alış satışı yapamayacak. Bu işle uğraşanlar, MASFED MYM tarafından verilen Mesleki Yeterlilik Belgesi ile Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurulacak ve Yetki Belgesini alacak. Kişiye özel olarak düzenlenecek Yetki Belgesinin geçerlilik süresi ise 5 yıl olacak” dedi.

TAŞLAR YERİNE OTURUR

Bir araçtan altı farklı kişinin kazanç sağladığının altını çizen 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, sektörde taşların kısa sürede yerine oturmasını beklediklerini açıkladı. Mesleği ikinci el araç satıcısı olmayan bireysel satıcıların arttığını belirten Ülgür, piyasanın normale dönmesiyle bunların sayısının da azalacağını belirtti. Ülgür, “İkinci elden para kazanan ama asıl gelirleri bu iş üzerinden olmayanlar var. Mobilyacı ve benzeri işleri olan insanlar pazardan çekilecekler. Tek bir araç, sayısız mükerrer satışla el değiştirip nihai kullanıcıya ulaşıyordu ve arada belki de 6 farklı kişi kazanç elde ediyordu. Fiyatların dengeye oturmasıyla birlikte kâr marjları azalacağından, bu mükerrer satışlarda düşüş gerçekleşecektir” diye konuştu. 

İLAN FORMATI DEĞİŞİYOR

“Kullanılmış araç ticaretinin ve vatandaşın güvencesi için birçok şehir, ilçe ve küçük yerleşim yerlerinde bile artık bundan sonra TSE belgeli Ekspertiz noktaları artacak” açıklaması yapan Yalçın, “internet ilan siteleri ilan yayın formatlarında değişiklikler yapmak zorunda kalacaklar. Yeni yönetmeliğine göre ilanlarda aracın tüm detayları ilanda belirtilmek zorunda olacak. Böylece özellikle yetkisiz kişiler tarafından yapılan 2. el araç ticaretiyle birlikte ortaya çıkan mağduriyetler giderilecek” dedi. 

SATIŞLAR NOTERDEN İZLENECEK

• İkinci el ticareti yapanlar 31 Ağustos 2020’a kadar yetki belgesi alacak.

• Yılda 3’ten fazla satış ticaret sayılıp vergilendirilecek.

 • Satışı yapılan taşıt hesaplanırken, Türkiye Noterler Birliği veriler esas alınacak.

• Artık ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmayan işletmelere yetki belgesi verilmeyecek.

• İlanlarda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek. Veren cezalandırılıp belgesi iptal edilecek.

• Ekspertiz raporunun satıştan önceki üç gün içinde alınması gerekecek, bu süre içinde alınmaması durumunda, rapor alınmamış gibi işlem görecek. 

•  İkinci el taşıt alım satımındaki nakit ödemelerde “Güvenli Ödeme Sistemi”nin kullanılması zorunlu olacak. 

SPEKÜLASYONLARA SON

Yeni düzenlemeyi 2.el sektörünün regüle olması için çok önemli bir adım olarak değerlendiren Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Öncelikle her önüne gelen, yetki belgesi olmayan artık bundan sonra araç satamayacak. Daha güvenilir yerlerden, garantili araç alınacak Haksız rekabet son bulacak, kayıt dışılık ve spekülasyon bitecek” dedi.