İkinci el fiyatlarında 6+6 düşüşü bekleniyor

“6 ay ve 6 bin kilometre”yi geçmeyen sıfır araçlara getirilen satış yasağı piyasadaki fiyatları aşağı çekmeye başladı. Sektör temsilcilerine göre galeriler sıfır araçları elinden çıkaramadı. Bu durum fiyatları daha da aşağı çekecek.

Ticaret Bakanlığı'nın "6 ay ve 6 bin kilometre"yi geçmeyen sıfır araçlara getirdiği satış yasağının ikinci elde fiyatları daha da aşağı çekmesi bekleniyor. Uygulamanın 15 Eylül'de devreye girmesinin ardından e-ticaret sitelerinde sıfır otoların kilometresi bir gecede "6001" kilometreye çıkarılmıştı. AKŞAM'ın gündeme taşıdığı konuyu değerlendiren Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın "Galerilerin geçmiş dönemde aldıkları çok fazla sıfır kilometre araçları var. Stoktakileri elden çıkarmak zorundalar. O yüzden 6001 kilometre araçları çok göreceğiz. Bu da fiyatları düşürmeye devam edecek" dedi.

HİLEYLE SATIYORLAR

Yalçın piyasada fazla talep olmadığını belirterek "Arz artacak. Talep olmadığı için de bundan sonraki dönemde ikinci elde 1-2 puanlık fiyat düşüşü yaşanacak" diye konuştu. AKŞAM galericilerin, "6 ay ve 6 bin kilometre"yi geçmeyen araçlara satış yasağı uygulamasına anında uyum sağladığını ve araç satışının 'yasağa rağmen' çeşitli formüllerle devam ettiğini yazmıştı. Bu formüllerden birincisi 'şahıstan-şahısa satış' yöntemi... Bu yöntemle sıfır aracın satışını bizzat galeri değil teslim ettiği akrabası ya da tanıdığı üzerinden müşteriye yapıyor. Diğer bir satış yöntemi ise ekspertiz ve noter sürecindeki birtakım hilelerle gerçekleştiriliyor. Bir başka yöntem ise cezaya rağmen satış yapmak. Eğer galericinin elde edeceği kâr 8500 liralık cezadan daha fazlayla bu satış risksiz en temiz yöntemlerden biri.

'SIFIR'LAR RENT A CAR'LARDA İŞBAŞI YAPTI

Alınan bilgiye göre ilan sitelerindeki kilometre bilgileri bir gecede "6001"e dönüşürken galeriler aracı satışa hazır hale getirmek için yeni yöntemleri de devreye soktu. Bunlar arasında rent a car firmasına veya korsan taksi çalıştıranlara kiraya vererek kilometreyi yükseltme formülü de bulunuyor.

15 EYLÜL GECESİ TÜM SIFIR ARAÇLAR İLANDAN KALDIRILDI

Sahibinden.com, yeni uygulamalarını 15 Eylül itibarıyla devreye aldı. Buna göre artık sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebiliyor. Yetkili bayilerin dışındaki satıcılar, ilan verirken "Aracın durumu" kriterini sadece "İkinci El" olarak seçebilecek ve "Araç kilometresi" için en az 6 bin km girebilecek. Sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş "Bu kapsamda, yetkili bayi tarafından satışa sunulmayan ve 6 bin km'den daha az km'si olan ilanları 15 Eylül 00:00'da kurallara uymadığı için yayından kaldırdık" şeklinde konuştu.