İkinci el araba fiyatları düşecek mi? 2021 model Peugeot 208 Türkiye fiyatı ne kadar oldu?

Avrupa'da satışları zaten başlamış olan 2021 model Peugeot 208 için beklenen Türkiye piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı sızdırıldı. İkinci el fiyatlarındaki yükselişi engeleyeceği düşünülen yeni model araçlar Türkiye'ye geliş tarihleri çıkan bu haberle birlikte netşeşmiş oldu. Söz konusu milyonlarca kişi ikinci el fiyatların düşüp düşmeyeceği, yeni model araçların Türkiye'ye piyasasında nasıl bir yol izleyeceği, fiyatların hangi aralıkta olacağını merak ediyor...

İkinci el araçlarındaki fiyat artışları devam ederken, sıfır araçların Türkiye'ye gelmesiyle bu fiyatların düşeceği tahmin ediliyor. Yakın zamanda gündeme gelen 2021 model Peugeot 208 için beklenen Türkiye piyasa fiyatı ve çıkış tarihi netleşti. İnternete sızdırılan bu bilgiyle birlikte milyonlarca kişi ikinci el araba fiyatları düşecek mi? 2021 model Peugeot 208 fiyatı ne kadar? soruların yanıtlarını arayamaya başladı. 

2021 PEUGEOT 208 FİYATI AÇIĞA ÇIKTI

Peugeot’un yeni tasarım dilinin yansıtmaya başladığı modellerin ve son nesil tasarım yapısını sunacak olan yeni araç, sızdırılan fiyatlara göre rakiplerine benzer bir aralıkta olacak.

Peugeot 208 2021 modelinin en düşük fiyatının 169.000 TL’den başlayacağı söyleniyor. Bunun dışında sunulacak paketler ve fiyatların aşağıdaki gibi olacağı söyleniyor.

– 1.2L PureTech 75 Hp MT5 Active – 169.000 TL

– 1.2L PureTech 75 Hp MT5 Active Comfort – 171.500 TL

– 1.2L PureTech 100 Hp EAT8 Active Comfort Pack – 214.000 TL

– 1.2L PureTech 130 Hp EAT8 Allure – 228.000 TL

– 1.2L PureTech 130 Hp EAT8 GT-Line – 279.000 TL

Sızdırılmış fiyatlar 2021 Peugeot 208 fiyatlarında en yüksek paket seçeneği 279 bin TL fiyatla satışa sunuluyor.

Sızdırılan fiyatlandırma, Opel Corsa serisine yeni Peugeot 208’in rakip olabileceğini gösteriyor. Motor seçenekleri kısmında ise bir de 1.5L BlueHDi dizel motor bekleniyor fakat fiyatlar hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Son olarak bir detaydan daha söz etmemiz gerekirse, sızdırılan fiyat listesinde lansmana özel olarak indirim yapılacağı da gözüküyor. Aracın resmi tanıtımının 20 Ocak 2021 tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINDA SON DURUM

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, 2020 yılı otomotiv pazarı ve 2021 yılı beklentilerine dair AA muhabirine önemli açıklamalar yaptı. Şahsuvaroğlu, araç bulunurluğu ile ilgili olarak, herhangi bir kapatma ya da salgının başka bir şekli ile karşılaşılmazsa 2020 yılındaki sıkıntıların yaşanmayacağını belirtti. 2021 yılında satışların aynı enerjide devam etmesi adına kampanyaların ağırlıkta olduğu, satışların kampanyalar ile süslendiği bir senenin yaşanabileceğini söyledi.

Şahsuvaroğlu, ikinci el piyasasında fiyatların yavaş yavaş normale dönmeye başladığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Bugün gelinen noktada görüyoruz ki piyasada yeterince ikinci el var, bulunurluk had safhada. İnternet sitelerine girin bakın, 3 ay önce istenen fiyatla bugünün arasında en az 30 bin TL fark var. Demek ki her şey normale dönüyor. İkinci elde de sabreden, bekleyen, biraz acelesi olmayanlar 3 ay önce 200 bin TL'ye alacağı arabayı bugün 160-170 bin TL'ye alabilecek durumda. Artık doğru fiyatına satın alınacak. İkinci el araç üzerindeki o aşırı köpük gitti. İkinci elin şu anda sağlıklı bir zemine oturduğunu görüyoruz."

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklama yapan Adana Oto Alım Satım Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mehmed Güveloğlu, ayın 15'inden sonra sektörün rutine döneceğini belirtti. Sektörün çok durgun olduğunu ifade eden Güveloğlu, pandeminin yanı sıra her yıl sektörün yıl sonunda ve yıl başında durduğunu dile getirdi. Pandemi döneminde aşırı yükselmenin olduğu fiyatlarla ilgili olarak ise şu anda yüzde 5-10 arasında gerilemenin olduğunu ifade etti.

Sektörde ciddi bir durgunluk olduğuna dikkat çeken Güveloğlu, ayın 15'inden sonra yeniden sektörün normale dönmesini beklediklerini söyledi. Bundan sonra çok yükselişin olmayacağını ve rutin bir yükselişin olabileceğini ifade eden Güveloğlu, alış ve satışın normale döneceğini aktardı. Bundan böyle sektörde fahiş fiyat artırımlarının olmayacağına dair değerlendirmelerini aktaran Güveloğlu, aşılamanın başlamasının olumlu olacağını kaydetti.

Önceki gibi fahiş fiyat artışlarının olmayacağını söyleyen ve ihtiyacı olanın araç alıp satacağını aktaran Güveloğlu, çok ciddi bir düşüşün de beklenmemesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte çok ciddi bir yükselişin de olmayacağını söyleyen Güveloğlu, sektörün normal seyrinde gideceğini ifade etti. Sektörün gelecek aylarda hız kazanacağı yönünde beklentilerini aktardı.

ŞİMDİ ARABA ALINIR MI?

DHA'nın haberine göre pandemi nedeniyle dünya genelinde birçok otomotiv üreticisinin üretime ara vermesi, Türkiye'de sıfır araç pazarına ek olarak ikinci el otomobil piyasasına da etki etti. Artan talep ile kimi ikinci el otomobillerin sıfır değerinden bile pahalıya satıldığı görüldü. Fakat sıfır araçların piyasaya girmesiyle ivme tersine döndü. İkinci el piyasasında fiyatlar düştü. Galericiler de araba almanın tam zamanı olduğunu belirtti.

2020 yılının son günlerinde DHA'ya konuşan, ikinci el araç alım satımı yapan firma sahibi Egemen Kurtçu, "İkinci el piyasası şu an araç almak isteyenler için en doğru zaman. Sıfır araçlar ülkeye girmeye başladı. Geçen ay 90 bin TL'ye sattığımız bir araç bu ay 82 bin TL'ye düştü. Yüzde onluk bir düşüş söz konusu. Ancak daha fazla düşeceğini de düşünmüyorum" dedi. İkinci el otomobil satış sorumlusu Muharrem Varol (32 "Pandemi falan derken sıfır araç piyasası oldukça daralmıştı. Taleplerden dolayı fiyatlar sürekli ikinci elde yukarıya çıkmıştı. Sıfır araçlar ülkeye giriş yapmaya başladı. Bu dönemde sıfır araç satışlarımız oldukça arttı. Piyasa suni bir şekilde yükselmişti. Mevcut piyasa fiyatı yerine oturuyor" şeklinde konuştu.

İkinci el satın almak isteyen Nizamettin Gören ise "Şu an fiyatlar daha uygun. Pandemi bitince fiyatların artacağını düşünüyorum. Onun için fiyatlar atmadan otomobil almaya geldim" dedi. İsmail Koç ise "Fiyatlara baktık. Sıfır aracın gelmesiyle piyasada fiyatlar düşmüş. Fakat istediğim aracı bulamadım. Daha önce araç satmıştım. Birkaç ay önce fiyatlar nedeniyle alamamıştım. Bakınıyorum" şeklinde konuştu. Erkan Yılmaz da "Fiyatlar düşünce otomobil bakmaya geldim. 170 bine kadar bütçem var. İkinci aracım olacak. Bunu eşime almak istiyorum. Pandemi nedeniyle toplu taşıma araçları kullanmasını istemiyorum" dedi.

İKİNCİ EL ARABA PİYASASI NE DURUMDA?

Bir süredir yükselen fiyatlar nedeniyle vatandaşlar arasında ikinci el araç fiyatları ne zaman düşecek sorusunun yanıtı merak ediliyordu. Konuyla ilgili olarak 21 Aralık'ta AA muhabirine önemli açıklamalar yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, bu seneye ilişkin pazara dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Erkoç, senenin 10 ayında 5 milyon 671 bin 444’i otomobil, 1 milyon 434 bin 484’ü hafif ticari olmak üzere toplam 7 milyondan fazla aracın el değiştirdiğini belirtti.

Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen ikinci el pazarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 18,9 artış yaşandığını dile getiren Erkoç, pazarın bu seneyi 8,7 milyon adet ile kapatmasını beklediklerini aktardı.