Hibritin kralı voltajı yükseltiyor

Toyota, hibritlerdeki liderliğin elektrikli araçlarda devam ettirecek. Marka, 2030'a kadar 70 milyar dolar yatırımla 30 yeni elektrikli model tanıtacak.

SÜMER DEMİRCİLER

Global ölçekte hibrit otomobil teknolojisinin öncü markası Japon Toyota, yaklaşan elektrik çağına karşı biraz temkinli duruş sergiliyordu. Ancak Toyota, yaptığı atakla yüzde 100 elektrikli otomobillerde de yarışın önemli oyuncusu olacağının sinyalini verdi. Markanın hedeflerini açıklayıp, yeni prototipleri sergiyelen Toyota Motor Başkanı Akio Toyoda, basın toplantısıyla Toyota'nın elektrikliye 2030 yılına kadar 70 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Şirket 30 yeni elektrikli aracı pazara sunacak.

2030'DA 3.5 MİLYON SATIŞ

Elektrikli araçlara birlikte Toyota'nın globaldeki satış adetleri de yükselecek. İddialı hedefler konusunda da açıklamalar yapan Başkan Toyoda, grup olarak 2030'da yıllık 3.5 milyon elektrikli araç satışına ulaşmayı hedeflediklerini duyurdu. Bu adetler Toyota'nın şu anki global satışlarının üçte birini temsil ediyor. Daha önce 2025'e kadar 15 elektrikli model tanıtacağını açıklayan Toyota hem adetleri hem de yatırım miktarını yukarı yönlü revize etmiş oldu. Elektrikli araçların en önemli parçası olan bataryalar için de Toyota, büyük bir bütçe ayırdığını açıkladı. Global olarak 100'ün üzerinde sadece içten yanmalı motorlu, hibrit, plug-in hibrit ve yakıt hücreli elektrikli model sunan Toyota, 170 ülke ve bölgede faaliyet gösteriyor. Marka, geçtiğimiz 26 yılda 19 milyon adetten daha fazla batarya üretimi gerçekleştirdi. Toyota, daha gelişmiş, yüksek kaliteli ve daha ulaşılabilir bataryalar için yatırımı da yaklaşık 16 milyar dolara çıkarma kararını açıkladı.

Ürün gamı genişleyecek

Toyota ilk yüzde 100 elektrikli aracı bZ (beyond Zero) martanın ürün gamı hakkında ipuçları verdi. bZ4X ile başlayan ürün gamı global olarak giderek genişleyecek. bZ4X'e katılacak yeni bZ serisi modelleri bZ'nin kompakt crossover modeli, bZ kompakt SUV, bZ Sedan ve bZ büyük SUV gibi seçeneklerden oluşacak ve bZ ürün yelpazesini her alanda genişletecek.