Filoda ‘elektrikli' dönemi

Günlük kiralamayı yabancı turist kurtardı. Turistler kiralıkların direksiyona geçince sektör rahatladı. Günlük kiralamada yerlilerin artışı yüzde 20, yabancıların yüzde 40 oldu.

SÜMER DEMİRCİLER

Son iki yılda pandemiyle birlikte zorlu günler geçiren kiralama sektörünün can simidi turistler oldu. Yaz aylarında global ölçekte sınır kapılarının açılmasıyla birlikte yabancı turistler Türkiye'ye akın etmeye başlayınca kiralama sektöründe de grafik yukarı yönlü yükselmeye başladı. Bu yaz, yurtiçi yolcu sayısı yüzde 35, yurt dışı yolcu sayısıysa yaklaşık yüzde 75 arttı. Turizm tesisleri kapasitelerini doldururken günlük araç kiralama sektöründe yerli turist yüzde 20-25, yabancı turist ise yüzde 40 büyüdü.

BÜYÜME SÜRECEK

Yaz aylarında yaşanan büyümenin sektörün itici gücü olduğunun altını çizen Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, "Hala geçmiş seviyelerinde değil ancak bir önceki seneye göre ciddi bir artış oldu. Bu durum günlük kiralama sektörüne her ne kadar 2019'un halen altında olsa da olumlu yansıdı" dedi. Ekici, "Otomotiv sektöründeki fiyat artışları ve mali disiplindeki iniş çıkışlardan kaynaklı olarak tüketicinin tercihi ekonomik ve küçük sınıf araçlara kaymış durumda. 2022 ortasında ise çip krizinin sonlanması ile araç bulunurluğunun da artması ve büyümesi bekleniyor ancak Türkiye'de bu büyümenin yaşanabilmesi için döviz kuru ve ekonomide yaşanan dalgalanmaların durulması gerekiyor" dedi.

KONTRATLAR UZUYOR

Pazarda yeterli araç bulunamaması dolayısıyla, kiralanan araçların kontratlarını uzatma yöntemi izlenmeye başladı" dedi. Uzun dönem kiralamada sözleşme sürelerinin uzadığına vurgu yapan Ekici, "Araç bulunurluğunda yaşanan sıkıntılar sektörün araç parkında beklenen büyümeyi, özellikle üçüncü çeyrekte fırsat olmasına rağmen, yakalayamamasına sebep oldu. Ayrıca bu durum kontrat sürelerini de etkiledi, şirketler ellerindeki araçları bırakmak istemiyorlar" diye konuştu.

BÜYÜKLÜĞÜ 50 MİLYAR LİRA

Son "TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu"nuna göre sektörün yapısı da gelişiyor. Rapora göre, operasyonel araç kiralama yılın dokuz ayında 12.6 milyar TL'lik yeni araç yatırımı yaparak 47 bin 700 adet aracı filosuna kattı. Sektörün aktif büyüklüğü 47.7 milyar TL olarak gerçekleşti.