Genişleyen tebliğ yerlileri sevindirdi

7 bölge 20 servis uygulamasına hibrit ve ticarilerin dahil edilmesi OSD'yi memnun etti: Yerli sanayimiz için sevindirici, yolcu taşıyan ticariler de dahil edilmeli.

Devreye ilk kez 31 Aralık 2023 tarihinde giren ve başta Çin olmak üzere AB ve ülkemiz ile serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelerden ithal edilen elektrikli otomobillere ithalat aşamasında "İzin Belgesi" alınması zorunluluğunu kapsamı genişletildi. "İzin Belgesi" düzenlenebilmesi için 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçının kendisi tarafından kurulmuş olması gerekiyor. Daha önce sadece yüzde 100 elektrikli otomobilleri kapsayan düzenleme, dışarıdan şarj edilebilen hibrit otomobillerin yanı sıra elektrikli ve dışarıdan şarj edilebilen hibrit ticari araçları da kapsayacak şekilde genişletildi.

TİCARİ DE DAHİL EDİLSİN

Düzenleme hakkında açıklama yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, "Kapsamı genişletilen tebliği ülkemiz tüketicisinin korunması, hizmet kalitesinin sağlanması, otomotiv sanayiinin rekabetçiliğinin gözetilmesi ve ekonomimiz açısından olumlu değerlendiriyoruz. Otomobil pazarında geçmişte yüzde 40'a ulaşmış olan yerli araç payının yüzde 25'e kadar gerilediği günümüzde, bu düzenleme otomobil pazarında yerli araç payının korunması ve geliştirilmesi açısından da olumlu etki yaratacaktır" açıklaması yaptı.

Eroldu, "Ticari araç üretimimiz AB ülkeleri arasında bu sene 1.sıradan 2.sıraya geriledi, dünyada ise 9. sıradayız. Ticari araçların adetsel ihracatımız içindeki payı yüzde 35, ticari araç pazarındaki yerli araç payı ise yaklaşık yüzde 40 seviyesinde. Eşya taşıyan ticari araçların yanı sıra önümüzdeki dönemde yolcu taşımaya mahsus ticari araçların da düzenleme kapsamına alınmasının değerlendirilmesini önemli buluyoruz" dedi.