Fransız ve Çinliler, Cenevre'de atakta

Kapılarını açan Cenevre Otomobil Fuarı'nda Renault ve Dacia dışında ağırlıklı olarak Çinli markalar en yeni modellerini sergiliyor. Elektrikli Renault 5 E-Tech'in dünya tanıtımı yapılan fuarda çok sayıda yeni lüks marka da dikkat çekiyor.

SÜMER DEMİRCİLER

Dört yıl aradan sonra kapılarını açan Cenevre Otomobil Fuarı, geçmişe kıyasla daha sönük geçse de özellikle Fransız ve Çinli markaların gövde gösterisine ev sahipliği yapıyor. Renault ve Dacia dışında Avrupalı üreticilerin katılmadığı fuarda Çinli markaların elektrikli ve hibrit modellerinin ağırlığı hissediliyor. Fuarda 2.900 metrekareyle en büyük stantlardan birine sahip Renault, yeni modelleriyle dikkatleri üzerine topluyor.

YENİ SPRING FUARDA

Dacia'nın 2021 yılında tanıtılan ve rekabetçi fiyatıyla 140 bin adet gibi iddialı satış rakamlarına ulaşan elektrikli modeli Spring'in makyajlı versiyonu da Cenevre'de sergileniyor.

Makyaj operasyonu sonrasında Duster'ın tasarım diliyle uyumlu hale gelen Spring daha modern bir görünüme kavuşmuş. Makyajın etkilerinin hissedildiği diğer bölümlerse plastik tampon kaplamaları ve sunulan yeni renk seçenekleri olarak sıralanıyor. 65 beygirlik versiyon 100 km'de 14.6 kwh enerji tüketip şehir içinde 300 km menzile ulaşabiliyor. Çin'de üretilmeye devam edecek modelin 7/20 uygulaması netleştikten sonra yeniden ithal edilmesi bekleniyor. Fuarda çok sayıda yenilik sergileyen Çinli BYD, yeni şarj edilebilir hibrit Seal U DM-i modelini Cenevre'nin ardından Avrupa'dan önce ikinci çeyrekte ülkemiz pazarında satışa sunacak. BYD'nin sunduğu yenilikler arasında 7 kişilik tam elektrikli dört çeker SUV modeli yeni BYD Tang da yer alıyor. E sınıfı lüks SUV 530 km menziliyle dikkat çekiyor. Fuarda BYD'nin lüks markaları Yangwang ve Denza da ilk kez Avrupalı ziyaretçilerle buluşuyor. Tanklar gibi kendi etrafında dönebilen, dört adet bağımsız tork kontrollü elektrikli motora sahip Yangwang U8 modeli de ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

MG'YE LÜKS KARDEŞ

Cenevre Fuarı'nda yeniliklerini sergileyen Çinli markalardan MG, Avrupa pazarlarındaki yeni lüks markası IM'yi de ilk kez fuarda tanıttı. IM markası altında 2025 yılından itibaren lüks sedandan büyük SUV'lara kadar birçok model üretilecek. Cenevre'de örtüsü kaldırılan ilk model IM L6'da 800 voltluk bir platform kullanılıyor. Orta sınıftaki sedan model 600-800 km arasında menzil sunuyor.

EFSANE YENİDEN DOĞDU

Renault'nun Cenevre Fuarı'nda dünya tanıtımı yapılan yüzde 100 elektrikli modeli Renault 5 E-Tech, efsanevi sportif modelin hatlarına sadık kalınarak yeniden yaratılmış. Gerek dış gerekse iç tasarımda modern donanımlarla birlikte retro tasarım ayrıntılarıyla ilk modele göndermeler yapılmış. Yeni modelin ön kısmına yerleştirilen motor 52kWh'lik bir pil paketiyle piyasaya sürülüp tek şarjla 400 km'ye kadar menzil sunacak. Yeni R5, 3.92 metrelik boyuyla kısa süre sonra tanıtılacak yeni MINI Cooper ile aynı uzunlukta olacak.