SÜMER DEMİRCİLER
Ekonomik göstergeler arasında önemli bir yeri olan operasyonel araç kiralama, pandemi sonrasında toparlanma sinyalleri veriyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 2022 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilerini açıkladı. Sektör yılın ilk çeyreğinde 6,6 milyar TL'lik araç yatırımı yaparak 14 bin 200 adet aracı filosuna kattı. Sektörün aktif büyüklüğü 58,6 milyar TL olarak gerçekleşti. TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, "Sektörün filosundaki araç sayısı yılın ilk çeyreğinde 2021 senesinin sonuna göre yüzde 1,1 artarak 240 bin 800'e yükseldi. Sektörün 2021 yılı sonundaki araç sayısı 238 bin 200 adet olarak kayıtlara geçmişti" açıklaması yaptı. Araç parkının yüzde 51,3'ü kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 26,5, üst-orta sınıf araçlar yüzde 13,2 pay aldı.
TİCARİ YÜKSELİYOR
"Araç bulunurluğunda genel bir daralma yaşanmasına rağmen, 2022 yılının ilk 3 ayında sektörümüzün araç parkında yukarı yönlü bir hareket gerçekleşti ve sektörün araç sayısı 2021'e göre yüzde 1,1 artarak 240 bin 800'e ulaştı" açıklamasını yapan Ekici, "Öte yandan, 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı 2022 yılının ilk çeyreği sonunda yüzde 5,4'e yükseldi. Hafif ticari araç kiralamanın önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesini bekliyoruz. Diğer taraftan hibrit ve elektrikli araçlardaki artışın belirginleştiğini de söyleyebiliriz. Bu senenin ilk 3 aylık döneminde hibrit ve elektriklilerin kiralama filosundaki payı yüzde 7,1'e yükseldi" dedi.
3.4 MİLYAR VERGİ
Ekici, "sektörün 2022'nin ilk çeyreğinde ödediği vergi tutarı toplamda 3,4 milyar TL'yi buldu. Sektördeki kiralama sürelerine bakıldığında ise, Türkiye'deki operasyonel kiralamaların yüzde 44,8'ini 30-42 ay süreli sözleşmelerin oluşturduğu görüldü" diye konuştu.
TÜRK CEO'LAR BÜYÜRÜZ DEDİ
Operasyonel kiralamada önemli veriler içeren TEB Arval' in desteği ile her yıl gerçekleştirilen 'Arval Mobility Observatory'nin 2022 yılı araştırma sonuçları da açıklandı. TEB Arval Genel Müdürü Kağan Yaşa, "Araştırmamız sektörümüze ve sektördeki paydaşlarımıza yol gösterici olacak" dedi. Toplam 26 ülkeden üst düzey şirket yöneticilerinin katıldığı anket sonucuna göre, şirketlerin yüzde 94'ü filoların önümüzdeki üç yıl içinde sabit kalacağını ya da büyüyeceğini öngörürken, Türkiye'de bu oran yüzde 89 oldu. Türkiye'de filoların büyüyeceğini öngören şirketlerin yüzde 65'i işlerini büyüteceklerini ve daha fazla şirket aracına ihtiyaç duyacaklarını düşünürken, yüzde 37'si şirket araçlarını personelin işe alımı ve elde tutulması için önemli bir unsur olarak gördüğünü açıkladı. Yüzde 28'i ise önceden şirket aracı kullanmayan çalışanlarına da şirket aracı tahsis etmeyi planlıyor.