Filo kiralama şirketleri pazarın can simidi oldu

İlk yarıda yüzde 9.6 düşen binek otomobil pazarının en büyük alıcısı filo kiralama şirketleri, satılan araçların yüzde 20’sini aldı. 62.800 yeni aracı filosuna katan şirketlerin aktif büyüklüğü 24.6 milyar TL’yi geçti.

SÜMER DEMİRCİLER

Her yıl katlanarak büyüyen operasyonel kiralama sektörü, aynı zamanda otomotivin en büyük alıcısı konumunda. Toplam satışların azaldığı dönemlerde filo şirketlerinin satın aldığı binek otomobiller pazarın daha fazla düşmesini engelleyip adeta bir can simidi görevini de üstleniyor. 

YÜZDE 20’Yİ GEÇTİ 

Operasyonel kiralama şirketlerini aynı çatı altında toplayan TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliğiyle yaptığı pazar araştırmasının 2017 ilk yarı sonuçlarına gore, sıfır km otomobil satışları yüzde 9.6 azalırken, satılan araçların yüzde 20.5’ini filo şirketleri satın aldı. Şirketler yaklaşık 62 bin 800 adet yeni aracı filosuna kattı. 

5.87 MİLYAR TL YATIRIM 

Kiralama şirketlerinin aynı dönemde satın aldıkları araçların toplam tutarı da 5 milyar 87 milyon TL’yi geçti. Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 24 milyar 600 milyon TL’yi aşarken filosundaki araç sayısıysa 337 bin 500 oldu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 4 milyar 950 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü 2017 yılının ilk yarısında da 2 milyar 497 milyon TL vergi ödemesi gerçekleştirdi. 

KAYNAKLAR DOĞRU KULLANILMALI 

“Operasyonel kiralama yöntemi işletmelere ve hatta bireylere, kaynaklarını verimli kullanma olanağı sağlarken birçok riski bertaraf etme imkânı da veriyor” diye konuşan TOKKDER genel koordinatörü Tolga ÖZGÜL, “Döviz kuru, faiz, ikinci el satış fiyatı ve hasar/prim gibi riskler operasyonel kiralama yönetimini tercih edenler için sorun olmaktan çıkıyor. Tüm bu saydığım risk unsurları operasyonel kiralama şirketleri tarafından yönetiliyor. Araç kiralayan işletmeler ise tüm kaynak ve konsantrasyonlarını asıl faaliyetlerine yönlendirerek verimliliklerini artırıyorlar” açıklaması yaptı. 

DİZEL AÇIK ARA ÖNDE

Kiralama sektöründe araç tercihlerinde uzun kilometreler yapan şirket araçları nedeniyle yakıt ekonomisi en önemli kriter olarak öne çıkıyor. Sektörün araç parkının %95,1’i dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar %59,8 pay aldılar. Araç parkının yarısından fazlası C sınıfı, yüzde 28.5’i B segment araçlardan oluşuyor.

RENAULT BİR, VW İKİNCİ

Araç kiralama şirketlerinin satın alma tercihlerine bakıldığındaysa Renault yüzde 29,9’luk payı ile en çok tercih edilen marka olmayı sürdürüyor. Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen ikinci marka yüzde 14,7 ile VW olurken, yüzde 9,8 ile Ford üçüncü, yüzde 8,9 ile Fiat 4. sırayı paylaşıyor.