Festival tadında otomobil fuarı

Kapılarını bugün basın için açan Almanya Münih'teki IAA Mobility 2023 fuarında, en yeni otomobil modelleri kadar teknoloji firmaları da şov yapıyor. Kapalı ve açık alan etkinliklerinin bulunduğu fuarda Çinli markaların ağırlığı hissediliyor.

SÜMER DEMİRCİLER

OTOMOTİV dünyasında önemini kaybettiği düşünülen uluslararası fuarlar artan mobilite şirketleri ve popülerleşen elektrikli otomobillerle birlikte tekrar yükselişe geçti. Kapılarını bugün açan ve dünyanın en büyük mobilite fuarı olmayı amaçlayan Almanya Münih'teki IAA Mobility 2023 fuarı 10 Eylül tarihine kadar otomotivin kalbinin attığı merkez olacak. İlk kez 2021'de pandemi ortamında düzenlenen fuar 400 binden fazla ziyaretçiyi çekmişti. Kapalı mekanlar dışında açık hava etkinlikleri ve test sürüşlerine de ev sahipliği yapan fuara bu yıl daha geniş bir katılım bekleniyor. Otomobil üreticileri, tedarikçiler, teknoloji şirketleri, hizmet sağlayıcılar ve start-up firmalarının en yeni ürünlerini sergilediği IAA 2023 büyük bir arenaya dönüşüyor.

ÇİNLİLER KATLADI

Alman markalar fuara geniş bir katılım yaparken, Stellantis grubu markalarından sadece Opel fuarda bulunuyor. Çinli marka sayısında tam anlamıyla bir patlama yaşanıp, 2021'e göre katılımın iki katından fazla arttığı görülüyor. BYD, Dongfeng, Hozon, Leapmotor, MG Motor ve XPeng fuara katılan en büyük Çinli markalar olarak dikkat çekiyor. Otomotiv firmaları dışında çok sayıda Asyalı üreticinin yanı sıra tanınmış teknoloji şirketlerinin de yer aldığı fuarda mobilite şirketleri, bisiklet ve araç paylaşım şirketleri de geniş katılım gösteriyor.

OPEL'DEN KONSEPT

Fuarda Mercedes giriş seviyesindeki yeni elektrikli modelinin örtüsünü kaldırıyor. Yeni EQ EV markanın en uygun fiyatlı elektriklisi olarak Tesla Model 3 ile rekabet edecek. Diğer bir Alman marka BMW 'Vision Neue Klasse' olarak adlandırdığı 3 Serisi'nin elektrikli versiyonunu tanıtıyor. BMW ayrıca elektrikli araçlarında kullandığı yeni batarya teknolojilerini de fuarda tanıtacak. VW'nin elektrikli ID.7 ve GTX modeli de fuarda ilk kez sergilenen araçlardan olacak. Opel fuarda Astra Sports Tourer Electric'i ziyaretçilerle buluşturup, Corsa Electric'in daha güçlü ve daha uzun menzilli bir versiyonunu da sergileyecek. Opel ayrıca fuarda ilk kez Experimental isimli konsept otomobilin örtüsünü de kaldırılıyor.

MÜNİH'TEN TÜRKİYE'YE

Dünyanın en çok elektrikli araç satan markası unvanını kazanan ve bu yılın son çeyreğinde Türkiye pazarında da satışa başlayacak olan BYD, Münih'te yeni modellerini otomobil severlerle buluşturuyor. Yeni SUV modeli SEAL U'nun Avrupa prömiyerini IAA Mobility Fuarı'nda gerçekleştiren marka 420 km menzili SEAL sedan modelini de tanıtıyor.

FUARDA FRANSIZ RÜZGARI

Münih'te dikkat çeken başka bir markaysa Renault. Fransız üreticinin tanınmış modeli Scenic'in cesur ve tamamen elektrikli yeni bir aile otomobiline dönüşümü fuarda gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl Scenic Vision Concept olarak tanıtılan modelin seri üretim versiyonunun örtüsü kalkıyor.

TESLA SON DAKİKA GELDİ

Almanya fabrikasında üretimi başlayan Tesla, bir sürpriz yapıp Münih'teki IAA Mobility 2023'e son dakika katılım kararı aldı. Bu tip fuarlara katılmasına çok da alışık olunmayan marka, araçları fuarın açık hava alanlarında ziyaretçilerle buluşturuyor. Test sürüşlerinin yapılıp yapılmayacağı netleşmezken Tesla standı 200 metrekare gibi küçük bir alanda bulunuyor. Tesla'nın katılımının fuara gösterilen ilginin önemli bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.