En yeni modeller Münih'ten yola çıktı! Alman ve Çinliler ağırlıkta

Mobility 2023'te sergilenen yeni modeller Türkiye'ye geliyor. Elektrikli modeller ve yeni markalar rekabeti kızıştıracak.

SÜMER DEMİRCİLER

Dünyanın en büyük mobilite fuarı olmayı amaçlayan Almanya Münih'teki IAA Mobility 2023 fuarı, kapalı ve açık hava etkinlikleriyle yarım milyondan fazla ziyaretçiyi kendine çekiyor. Otomobil üreticileri, tedarikçiler, teknoloji şirketleri, hizmet sağlayıcılar ve start-up firmalarının en yeni ürünlerini sergilediği IAA 2023 sonrasında ülkemiz pazarına da yeni model atağı başlayacak.

Fuarın ev sahibi markalarından Mercedes, geniş katılımı ve yeni modelleriyle dikkat çekti. Marka yeni otomobili Concept CLA Class'ın dünya prömiyerini IAA Münih Mobility Fuarı'nda gerçekleştirdi. Alman üretici BMW de ev sahibi olduğu fuarda Vision Neue Klasse konseptini tanıttı. Marka açıkça söylemese de sergilenen konsept 2025 yılında tanıtılacak 3 Serisi sedan modelinin elektrikli versiyonu hakkında önemli ip uçları veriyor.

EV SAHİPLERİ HIZLIYDI

Yeni modeller 2025'ten itibaren 750 kilometre menzile ulaşabilecek ve on dakika içinde 300 kilometre şarj olabilecek. VW'nin elektrikli ID.7 ve GTX modeli de fuarda ilk kez sergilenen araçlardan oldu. Elektrikli Opel Golf GTı'ın örtüsü fuarda kalktı. Opel fuarda Astra Sports Tourer Electric'i ziyaretçilerle buluşturup, Corsa Electric'in daha güçlü ve daha uzun menzilli bir versiyonunu da sergiledi.

Çinli marka sayısında tam anlamıyla bir patlama yaşanıp, 2021'e göre katılımın iki katından fazla arttığı dikkat çekiyor. BYD, Dongfeng, Hozon, Leapmotor, MG Motor ve XPeng fuara katılan en büyük Çinli markalar oldu.

BYD GÜN SAYIYOR

Dünyanın en çok elektrikli araç satan markalı unvanını kazanan ve bu yılın son çeyreğinde Türkiye pazarında da satışa başlayacak olan BYD, Münih'te yeni modellerini otomobil severlerle buluşturdu. Yeni SUV modeli SEAL U'nun Avrupa tanıtımını IAA Mobility Fuarı'nda gerçekleştiren marka SEAL sedan ve ATTO 3 modelini de tanıttı. Türkiye pazarında önce ATTO 3'ün ardından da 420 km'ye ulaşan menziliyle dikkat çeken SEAL ve SEAL U'nun satılması bekleniyor.

MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş

ÖNCE RAFALE SONRA ESPACE GELECEK

Münih'te yeni modelleriyle dikkat çeken Fransız üretici Renault standının gözdesi yeniden elektrikli olarak doğan Scenic E-Tech oldu. Türkiye pazarında da sınıfının önemli oyuncularından olan Scenic, şık SUV tasarımlı bir aile otomobili olarak rekabete katılmaya hazırlanıyor. CMF-EV platformunu kullanan yeni modelin 600 km'ye kadar ulaşan menzili ve iki ayrı versiyonu bulunuyor. Fuarda Renault standının başka bir yeniliğiyse günümüz modasına uygun şekilde Coupe SUv tasarımına sahip Rafale oldu. Renault Austral'den 20 mm daha uzun olan model, iki ayrı hibrit versiyonla satılacak. Ayrıca Renault standında Kangoo'nın daha büyük ve 7 koltuklu versiyonu Grand Kangoo da ziyaretçilerle buluştu. MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, Fuarda sergilenen yeni modellerden Rafale 2024 yılında ülkemiz pazarında 200 beygirlik motoruyla satılırken, Scenic E-Tech'in Türk tüketicilerle buluşması 2025 yılında olacak" açıklaması yaptı.