Elektriklilerin altın çağı 2019'da başlıyor

Önümüzdeki yıldan itibaren elektrikli otomobiller dünyasında büyük bir atak başlıyor. Başta Alman ve Fransız markalar olmak üzere, farklı sınıflardan çok sayıda elektrikli otomobil yollardaki voltajı yükseltecek.

Sümer DEMİRCİLER

Elektrikli otomobil fikri aslına bakılırsa benzin motorlu araçlardan bile eskiye dayanıyor. Buna rağmen menzil, maliyet, üretim adetleri gibi sorunları yüzünden elektrikli otomobiller beklenildiği gibi yaygınlaşamadı. Ancak gelişen teknoloji, emisyon kısıtlamalarıyla birleşince Avrupalı üreticiler de bu alana yoğunlaşmaya başladı. Tüm gelişmeler elektrikli oto çağının önümüzdeki yıldan itibaren başlayacağının sinyallerini veriyor.

FORD VE OPEL DE HAZIRLIK YAPIYOR

Elektrikli otomobil yarışına dahil olan markalardan Ford, 2022 yılına kadar 16 elektrikli modeli piyasaya sürmeyi planlıyor ve yeni ürünlerinin geliştirmesiyle uğraşıyor. Opel, 450 km’ye kadar menzile sahip e-Corsa için 2019 yaz aylarından itibaren siparişleri toplamaya hazırlanıyor.

VW

5 YIL İÇİN 44 MİLYAR EURO YATIRIM AÇIKLADI

Elektrikli otomobiller konusunda başı çeken üreticilerden VW, 5 yıl içinde bu alana 44 milyar euro yatırım yapacağını duyurdu. 2019’dan itibaren menzili 600 kilometreye kadar uzayacak elektrikli modellerde kullanılacak platform üzerine küçük sınıftan sedana, SUV’dan minibüse kadar 27 araç üretilecek. Grup 2025’te Türkiye dahil satışlarının yüzde 25’inin elektrikli araçlardan oluşmasını planlıyor.

RENAULT

ELEKTRİKLİ OTODA ÖNCÜ MARKA

Yüzde 100 elektrikli otomobil denilince öncülük yapan ve bu alanda en çok satan marka unvanını yıllardır elinde bulunduran Renault önümüzdeki dönemde iddiasını yükseltecek. Yüzde 100 elektrikli Renault K-ZE bu alanda öncü rol oynayacak. Aracın ilk satışa başlandığı ülke Çin olacak. Elektrikli otomobil teknolojileri Clio, Megane ve Captur’ün hibrit ve şarj edilebilir hibrit versiyonları Avrupa’da pazara sunuluyor. Ayrıca yeni Clio’nun hibrit versiyonu Bursa’da bantlardan çıkacak.

MERCEDES

TÜRKİYE'DE DE FİŞE TAKILACAK

Alman üreticiler arasında elektrikli otomobil konusunda büyük atağa hazırlanan markalardan biri de Mercedes. Marka yeni ürün ve teknoloji markası EQ altında satışa sunulan ilk modeli EQC’yi tanıttı. 408 beygirlik model 40 dakikada bataryalarını doldurup, 450 km’ye kadar menzil sunacak. 2019 yılı ortalarında Batı Avrupa’da satışa sunulacak EQC’nin bir yıl sonra Türkiye’de olması planlanıyor. Mercedes 2022’ye kadar SUV EQC, C ve E Serisi arasına konumlanacak toplam 10 adet yüzde 100 elektrikli otomobili yollara çıkartmış olacak.

Türkiye’nin otomobili de elektrikli

Türkiye’nin ilk yerli otomobilini üretmek için yola çıkan Anadolu, BMC, KÖK, Turkcell, Zorlu ve TOBB tarafından oluşturulan Ortak Girişim Grubu hız kesmeden projeye devam ediyor. Şirketin direksiyonuna geçen Gürcan Karakaş sonrasında çalışmalar daha da hızlanırken, üretilecek otomobilin elektrikli olacağı daha önce kesinleşmişti. Prototip olarak 2019'da tanıtılması planlanan aracın 2021 yılında satışa sunulması bekleniyor