Elektrikliler fuarları tekrar canlandırıyor

Kapılarını 5 Eylül'de açacak Münih'teki IAA Mobility Fuarı, teknoloji şirketleri kadar otomobil markalarını da kendine çekiyor. Fuarda çok sayıda elektrikli yeni modelin örtüsü kaldırılacak.

SÜMER DEMİRCİLER

Otomobiller kabuk değiştirip, birer teknoloji üssüne dönüşürken yaşanan değişim fuarlara da yansıyor. Tarihe karışıyor diye düşünülen geçmişin görkemli otomobil fuarları teknolojiyle yeniden harmanlanarak tüketicilerin ilgisini toplamayı başarıyor. Münih'teki IAA Mobility 2023 Fuarı, 5 Eylül tarihinde kapılarını açıp, çok sayıda otomobil markasının da gösteri alanına dönüşmeye hazırlanıyor. İlk olarak 2021 yılında pandemi şartlarında düzenlenen fuar 400 binden fazla ziyaretçiyi kendine çekmişti. Bu yıl çok daha geniş bir katılımın beklendiği IAA 2023, otomobil üreticileri, tedarikçiler, teknoloji şirketleri, hizmet sağlayıcılar ve start-up firmalarının en yeni ürünlerini sergilediği büyük bir arenaya dönüşecek. 10 Eylül tarihine kadar tüm dünyadan ziyaretçileri kendine çekecek fuarda çok sayıda yeni modelin örtüsü ilk kez kalkacak.

ALMANLAR AĞIRLIKTA

Fuarın ev sahibi markaları BMW, Mercedes, VW, Opel ve Audi IAA 2023'te ağırlıklarını hissettirmeye hazırlanıyor. Fuarda Mercedes giriş seviyesindeki yeni elektrikli modelini ilk kez sergileyecek. Yeni EQ EV markanın en uygun fiyatlı elektriklisi olarak Tesla Model 3 ile rekabet edecek. Diğer bir Alman marka BMW 'Vision Neue Klasse' olarak adlandırdığı 3 Serisi'nin elektrikli versiyonunu tanıtacak. BMW ayrıca elektrikli araçlarında kullandığı yeni batarya teknolojilerini de fuarda tanıtacak. VW'nin elektrikli ID.7 ve GTX modeli de fuarda ilk kez sergilenen araçlardan olacak.

OPEL'DEN KONSEPT

Opel fuarda Astra Sports Tourer Electric'i ziyaretçilerle buluşturup, Corsa Electric'in daha güçlü ve daha uzun menzilli bir versiyonunu da sergileyecek. Opel ayrıca fuarda ilk kez Experimental isimli konsept otomobilin örtüsünü de kaldıracak. Markanın yeni üretim ve tasarım felsefesini yansıtacak konsept araç ileri teknolojili verimlilik özellikleri, hafif koltuklar ve tamamen yeni bir yükseltilmiş gösterge ekranı seviyesine ek olarak ferah, aydınlık bir iç mekan gibi özellikleriyle de dikkat toplayacak.

FUARDA RENAULT ATAĞI

Bu yıl Mühih fuarında çok sayıda yenilik sergileyecek başka bir marka da Fransız üretici Renault olacak. Scenic'in cesur ve tamamen elektrikli yeni bir aile otomobile dönüşümü fuarda gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıl Scenic Vision Concept olarak tanıtılan modelin seri üretime hazır versiyonun örtüsü Münih'teki IAA Mobility 2023'te kalkacak.

BYD'DEN ELEKTRİKLİ SUV

Avrupa'da hızla yayılan Çinli marka BYD, fuarın dikkat çeken markaları arasında yer alıyor. Atto 3, Dolphin ve Seal modellerinden sonra BYD'nin Tesla 3'e direkt rakip olacak SUV modeli Seal U'yu Münih'te tanıtması bekleniyor. Orta boy bir SUV olarak Seal U, Volkswagen ID.4 ve Ford Explorer gibi modellere de rakip olacak. Lityum demir fosfat batarya ile yeni modelin menzilinin 500 km'ye ulaşması planlanıyor.