Elektrikli otomobiller site çıkmazına girdi

Her geçen gün talebin arttığı elektrikli araçlar, site sakinlerini karşı karşıya getirdi. İstasyonun kurulacağı alan, yangın tehlikesi derken artan gerginliğe dayanamayan kimi araç sahipleri son çare aracını satıyor.

Azime Kahya

Türkiye'de trafikteki her 1000 araçtan 5'i elektrikli araçlardan oluşuyor. Ülkemizde Şubat 2024'te açıklanan son rakamlara göre ise elektrikli araç sayısı 110 bine yaklaştı. Sektör temsilcileri bu yıl 120 bin adet daha elektrikli otomobil satışı öngörüyor. Özellikle büyükşehirlerde çoğu kalabalık nüfuslu sitelerde elektrikli araç sayısı yüzde 5 ile 10 seviyesine yaklaştı. Öyle ki site yönetim şirketlerinin ortak alanlara kurduğu bir iki şarj istasyonu bu araçların şarjı için yeterli gelmemeye başladı. Bu da tartışmaları beraberinde getirdi. Bazı sitelerde şarj sırası kavgaları yaşanırken bazı sitelerde yeni istasyon kurulması için harcanacak maliyetler, kat maliklerini karşı karşıya getirdi. Bazıların da ise sorunla mücadele etmek istemeyen vatandaşlar araçlarını satmaya kadar gidiyor.

5'TE 4'ÜN RIZASI ŞART

Yaklaşık 100 projenin yönetimini üstlenen Gürevin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gürevin, "EPDK'ya kayıtlı 150'ye yakın şarj istasyonu kurulumu yapan firma var. Bu firmalar çeşitli noktalara şarj kurulumları yapıyor. Ancak elektrikli araç sahipleri ikamet ettikleri yerlerde araçlarını şarj etmek istiyor ve aracının özelliğine uygun wallbox ( duvar şarj ünitesi) kurmak ve aracını kendi evinin otoparkında şarj etmek istiyor. Normal 220 voltluk bir prizle aracını 20-30 saatte şarj edebildiğini söyleyen araç kullanıcıları, bu süreci kısaltmak için kendi hızlı şarj ünitelerini otoparklarına kurmak istiyorlar" dedi. Bu nedenle ev tipi hızlı şarjlara talebin de arttığını belirten Gürevin, "İşte bu durum site sakinlerini karşı karşıya getiriyor. Site yönetimlerinden şahsi ya da ortak alanlara wallbox kurmak isteyenlerin önüne bir takım engeller çıkıyor. Kat mülkiyet kanununa göre şahsi kendi duvar şarj ünitesini kurmak isteyen site sakini kat maliklerinin 5'te 4'ünün rızasını almak zorunda" diye konuştu.

İTİRAZLAR ARAÇ SATTIRDI

Kullanıcının kuracağı sistem hakkında güvenlik zaafiyetlerinin olup olmadığı, yapılması gerekenlere ilişkin bilgisinin olmamasının da sorun yaratacağını anlatan Gürevin, "Olası elektrikli araçlardan kaynaklı yaşanacak arıza, yangın vb. durumlara da hazırlıklı olunması büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Kalabalık sitelerde yaşanan bu sorunlar nedeniyle bazı site sakinlerinin arabalarını satmak durumunda kaldığını belirten Ömer Gürevin, "Elektrikli araç sahipleri elektriğin ve otoparkın olduğu her yeri bir istasyon olabilir olarak düşünüyor. Dolayısıyla elektriğin olduğu her yerde şarj yapmak istiyor. Yakın bir zamanda yönetimini yaptığımız bir sitede elektrikli araç sahibi olan bir kat maliki otoparkına wallbox kurdu. Ancak bu durum site sakinlerinin itirazına neden oldu. Sorun çözülemedi ve konu mahkemeye taşındı. Kat maliki sorunun bu noktaya gelmesi üzerine mahkeme sürecini beklemeden aracını sattı" dedi.

MEVZUATTA DETAYLI DÜZENLEME GEREKLİ

Şarj sorununun özellikle eski sitelerde yaşandığının altını çizen Gürevin; "Mevzuatta yeni inşası devam eden ve mevcut oturumun olduğu yapılarda kurulum standartlarının da detaylıca eklenmesi, yol gösterici olması büyük önem arz ediyor. Mevzuatta sitelere şarj istasyonu kurulmasına müsaade ediliyor. Çünkü yeni yapılan binalarda otopark yönetmeliğine göre otopark sayısının yüzde 5'i kadar elektrikli araç şarj istasyonu kurulması zorunluluğu var. Ama 20 yıllık bir binaya yeni istasyon kurulumu yapacaksanız çok sayıda soru ve sorun ortaya çıkıyor. Trafodan elektrikli araç için elektriği kafanıza göre alamıyorsunuz. Evinden hat çekmek isteyenlerin önünde de engel var. Bu araçların ayrı sayacının olması gerekiyor" dedi.

SİTE SAKİNLERİNİN YANGIN ENDİŞESİ

Ömer Gürevin, "Uzmanlar bir evin elektrik tüketiminin yaklaşık 3-4 kw civarında olduğunu söylüyor. Elektrikli araçların ise özelliklerine göre 7-11-22 kw'lık wallbox'lara ihtiyacı olabiliyor. Bu araçların aynı anda dolum yapması evlerin tam kapasite elektrik kullanımı halinde sitelerin elektrik alt yapısının bunu kaldırmaması ve elektrik sisteminin çökmesi ve yangın çıkması gibi ihtimalleri de site sakinlerini endişelendiriyor" diye konuştu.