Elektrikli otomobile geçmek ne kadar mantıklı? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Günümüzde elektrikli otomobillere olan talep gittikçe artıyor. Peki elektrikli otomobillerin fosil yakıtlı otomobillerden farkı nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? İşte haberin detayları…

Elektrikli otomobillerin pilleri birkaç sene önceki nesillerine göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Teknoloji ilerledikçe otomobil bataryaları da eskisinden daha iyi yapılıyor.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN BATARYA ÖMRÜ NE KADAR?

Elektrikli otomobil bataryaları aracın kendi kullanım ömründen fazla biçimde tasarlandığı için artık ''batarya kaç sene gider?'' soruları azalmaya başladı. Şu anda, pillerin kullanım ömrünün yaklaşık yüzde 80'i 12 ila 15 yılda. Bu sayı da sürekli artıyor ve yakın gelecekte 20 yıla kadar çıkabilir.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL İKİNCİ EL ALINIR MI?

Evet alınabilir. Ancak bazı pazarlarda elektrikli otomobillere o kadar talep var ki kullanılmış olanları bile sıfır arabalar kadar pahalı olabiliyor.

Yine de alırken aracın olası kalan ömrünü değerlendirmek için teknik uzmanlara danışmakta fayda var. Modern piller için, bu tahmini yapabilecek gelişmiş analitik yazılımlar mevcut.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL KULLANMANIN MALİYETİ NEDİR?

Masraflar, ülkemiz genelinde değişen koşullarına bağlı olarak büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Ancak günümüzde elektrikli otomobilleri çalıştırmak, normal yakıtla çalışan araçlara göre her zaman daha ucuzdur.

Yakıt maliyetleri her zaman değişken olsa da elektrik maliyetleri genel itibariyle aynı.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER NE KADAR GÜVENLİ?

Tesla marka elektrikli otomobillerini incelediğimizde, elektrikli araçların son derece güvenli olduğu görülüyor.

Kazalarda bataryalarının alev alması veya patlaması noktasında bazı endişeler var. Ancak şimdiye kadar bunun pek bir örneği yok. Genel olarak Teslalar çarpışma testlerinde en güvenli elektrikli otomobillerden biri seçiliyor.

Ayrıca sert hava koşullarında da elektrikli otomobiller güvenle tercih edilebilir. Son derece sert hava koşullarına sahip Norveç, kişi başına en fazla elektrikli otomobile sahip ülke.

TÜRKİYE'DE ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONU SAYISI KAÇ?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin 81 ili şarj istasyonları ile donatıldı. Türkiye genelinde 5 bin 614 istasyonda elektrikli araç kullanıcılarına 8 bin 492 yavaş şarj (AC) ve 3 bin 575 hızlı şarj (DC) hizmeti veriliyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN AVANTAJLARI NELER?

Elektrikli araçlar çevre dostudur. Egzoz sistemi olmadığından kirlilik oluşturmuyor.

Ayrıca elektrikli motor teknolojisi yanmalı motorlardan çok daha basit. Daha az parçası var ve bu nedenle bakımı daha kolay ve bozulma riski daha düşük.

Bunların hepsi kulağa çok cazip geliyor ancak her şey sanıldığı gibi siyah-beyaz değil.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN DEZAVANTAJLARI NELER?

İlk olarak, elektrikli araç satın almak, her ne kadar daha az bakım gerektirmesi ve şarj etme maliyeti daha düşük olsa da, yanmalı motorlu benzerlerine göre çok daha pahalı.

İkinci sorun şarj istasyonlarına erişimle ilgili. Herkesin evinde henüz elektrikli araç şarj edecek sistem bulunmuyor ya da her evde kişisel istasyon kurulması mümkün değil.

Günden güne şarj noktalarının sayısı artsa da, evinizin ya da işinizin yakınında gerekli alt yapıya ulaşmak kolay olmayabilir.

Bu durum özellikle şehirlerin ve büyük yerleşim birimlerinin dışında zorluk oluşturabilir.