Azime Kahya
Sağladığı maliyet avantajı ve çevreci özellikleri nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de elektrikli otomobile yönelim artıyor. Sadece otomobil değil, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve TIR gibi araçlar da elektriklenirken, yakın zamanda elektrikli milli hızlı trenin de devreye alınması hazırlığı yapılıyor. Türkiye'nin yerli, doğuştan akıllı ve elektrikli otomobili olan Togg'un satışa çıkarak piyasada sayısının hızla artmaya başlaması da elektrikli otomobile yönelimi destekliyor. Elektrikli otomobil kullanımını daha da teşvik etmek için yeni bir karara imza atıldı.
MATRAH DÜZENLENDİ
Elektrikli otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahları (vergisiz fiyat) yeniden düzenlendi. Buna göre motor gücü 160 kilovatın (kW) altında kalan otomobillerde matrah limitleri artırıldı. Böylece en en düşük ÖTV dilimi olan yüzde 10 ÖTV'ye tabi elektrikli otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
ARAÇ SAYISI ARTACAK
Motor gücü 160 kW'ın altındaki sadece elektrik motorlu olan binek otomobiller için ÖTV oranına esas ÖTV matrahında değişikliğe gidilerek, matrah değerenin 200 bin lira yükseltilmesiyle daha çok elektrikli modelin yüzde 10 ÖTV dilimine girmesinin önü açıldı. Böylece sadece elektrik motora sahip olup söz konusu matrah eşiğine giren otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılabilmesi hedefleniyor. Yani birçok modelin fiyatında büyük düşüşler yaşanması bekleniyor.
ÖTV DİLİMLERİ NE OLDU?
Elektrikli otomobillere uygulanan ÖTV değişikliğine göre, motor gücü 160 kW'yı geçmeyen elektrikli otomobillerde matrah değeri 1 milyon 450 bin TL'yi aşanlar ise yüzde 40 ÖTV dilimine girecek. Motor gücü 160 kW'ı geçen elektrikli otomobillerin ÖTV'sini belirleyen matrah limitleri ise değişmedi ve 1 milyon 350 bin TL'de kaldı. Motor gücü 160 kW'ı geçen matrahı 1 milyon 350 bin TL altında kalan araçlara yüzde 50 ve matrahı 1 milyon 350 bin TL'yi geçen araçlara yüzde 60 ÖTV uygulanıyor. Bu durumda; motor gücü 160 kW'ı geçen araçlar için bir değişiklik yapılmazken, 160 kW'ı geçmeyenlerde büyük indirimler mümkün. Bu da 160 kW'ı geçen araçların fiyatı 160 kW'ı geçmeyen versiyonlarından ucuz olsa bile daha fazla vergi ödeneceği için daha pahalı olacağı anlamına geliyor.
GÜNCELLENEN ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÖTV MATRAH SEVİYESİ
160 kW'ı geçmeyen ve 1 milyon 450 bin TL'yi aşmayan elektrikli araçlar: Yüzde 10
160 kW'ı geçmeyen ve 1 milyon 450 bin TL'yi aşan elektrikli araçlar: Yüzde 40
160 kW'ı geçen ve 1 milyon 350 bin TL'yi aşmayan elektrikli araçlar: Yüzde 50
160 kW'ı geçen ve 1 milyon 350 bin TL'yi aşmayan elektrikli araçlar: Yüzde 60
TOGG DA YARARLANACAK
Başta son dönemde Türkiye pazarına girmek için atak yapan Çinli elektrikli otomobiller olmak üzere, elektrikle çalışan pek çok otomobil yüzde 10 ÖTV'nin üst sınırında kalacak şekilde piyasaya sunulmuştu. Yapılan düzenleme ile bu otomobillerin ÖTV oranı korunurken, yerli elektrikli otomobil Togg'un da fiyatının yüzde 10 ÖTV'de kalmasının önü açıldı. Togg'un arkadan itişli versiyonunda motor gücü 160 kW olarak belirtiliyor. Togg'un V2 versiyonun fiyatı ise 1 milyon 563 bin 500 TL ile yüzde 10 ÖTV'nin üst sınırındayken, düzenleme ile fiyatı artırılsa bile yüzde 10 ÖTV diliminde kalmış oluyor.
İSTANBUL'DA ELEKTRİKLİ SCOOTER'IN HIZ SINIRI DÜŞÜRÜLDÜ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu 5 ilçede, saatte 20 kilometre olan elektrikli scooter hız sınırı 12.5 kilometre olarak aşağı çekildi. Uygulama hayata geçirildi. Artık e-scooter sürücüleri İstanbul'da Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Fatih'te en fazla saatte 12.5 kilometre hız yapabilecek.