Dünyanın 1 numarası resmen Türkiye'de

Elektrikli araçlardaki dünya satış liderliğini Tesla'dan alan BYD, resmen Türkiye'ye geldi. Kasım ayında ATTO 3'ü 1.2 milyon TL'ye satması beklenen markanın yeni modelleri de yolda.

Sümer Demirciler

TÜRKİYE elektrikli otomobil pazarında yerli markamız Togg'un ardından satışa sunulan Tesla'dan sonra dünya satış lideri Çinli BYD de rekabete resmen katıldı. ALJ Türkiye distribütörlüğünde satışa başlayacak marka, yeni yapılanması ve modelleriyle iddiasını ortaya koymaya hazırlanıyor. "Bugün, Yarın, Daima" mottosuyla pazara giren BYD 2003 yılından başlayarak bugüne kadar 5 milyon üzerinde araç satışı gerçekleştirdi. ALJ Türkiye Başkanı ve CEO'su Ali Haydar Bozkurt, ALJ Türkiye olarak bir lider markayı daha Türkiye'ye kazandırmaktan mutlu olduklarını belirterek, "25 yıldır Türkiye otomotiv sektörüne önemli yatırımlar yapan ALJ Türkiye, BYD distribütörlüğü ile yeni bir yatırım daha gerçekleştirdi." dedi.

"Yılın ilk sekiz ayında geçen seneye göre pazarda yüzde 83'lük bir artış meydana geldi ve toplam otomotiv pazarında elektrikli araçların payı yüzde 8'e yaklaştı.Türkiye'de 20'den fazla marka, 40'tan fazla model ile elektrikli araç pazarı her ay daha da genişliyor" açıklaması yapan BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun,"2024 yılında 20'nin üzerinde bayi adedine ulaşmış olacağız. Her bayimizde satış sorumluluğu olmayan 'Elektrikli Araç Danışmanı' olacak. BYD, tüm modellerinde 8 yıl/200.000 km garanti sunan tek marka olarak öne çıkacak" diye konuştu.

ÜÇ MODELLE BAŞLIYOR

BYD, başlangıçta üç modeliyle Türkiye pazarında yerini alacak. BYD öncelikli olarak kasım ayından itibaren C SUV sınıfındaki BYD ATTO 3 modelini Türkiye'de teslim etmeye başlayacak. Bununla birlikte BYD HAN ve BYD SEAL modelleriyse 2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de olacak. 2024'te yılı içerisinde ise farklı BYD modelleri de showroom'lardaki yerini alacak. Bu yıl 1500 adet satmayı planlayan marka, 2024'te 8-10 bin adet arasında satış hedefliyor.

FİYATI 1.2 MİLYON TL

Türkiye'de ilk kez satışa sunulacak C SUV model BYD ATTO 3, sadece 18 ayda 500 bin adetten fazla üretilip Avrupa'da da en çok tercih edilen modellerden biri oldu. Markanın yeni e-platform 3.0 ve Blade Batarya teknolojisiyle donatılan BYD ATTO 3, çarpışma testlerinden 5 yıldız alan bir model. 150 kW gücü ve 310 Nm tork değeriyle birlikte 0-100 km/s hızlanmasını sadece 7.3 saniyede tamamlayan model karma kullanımda 420 km, şehir içinde ise 565 km menzil sunuyor ve hızlı şarj ile 29 dakikada bataryasını yüzde 30'dan yüzde 80'e doldurabiliyor. Çin'den geldiği için ek Gümrük Vergisi uygulanmasına rağmen, yüzde 10 ÖTV dilimine gireceği açıklanan modelin fiyatının 1 milyon 200 bin TL'den başlaması bekleniyor.

20 YILDA LİDER OLDU

Build Your Dreams (Hayallerini inşa et) kısaltması olan BYD, 1995 yılında batarya şirketi olarak kuruldu ve günümüzde bataryalar, elektrikli araçların en önemli bileşeni olarak dikkat çekiyor. 2003'te otomobil üretmeye başlayan marka geçtiğimiz yıl 1.86 milyon adet yeni enerji aracı satarak, 2021'e göre üç katı fazla araç satışı gerçekleştirip dünyanın 1 numaralı yeni enerji araç üreticisi oldu. Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde 5 milyon adetlik yeni enerji araç satış rakamına ulaşan BYD, bunu dünyada gerçekleştiren ilk üretici unvanını elde etti. Marka bu yılın sonunda 2 milyon adet üretim yapacak.

LÜKS SINIFTA YENİ BİR ELEKTRİKLİ

HYUNDAI'nin D sedan sınıfında mücadele edecek ikinci yüzde 100 elektrikli modeli IONIQ 6 satışta. Şık hatları, yüksek donanımı ve 0.21cd ile Türkiye'deki elektrikli otomobiller arasında en düşük sürtünme katsayısına sahip modellerden biri olan IONIQ 6, iki farklı versiyonla satılıyor. 150 beygirlik tek motorlu versiyonda menzili 429 km olan aracın, 325 beygirlik çift motorlu üst versiyonunda menzil 519 km'ye kadar çıkıyor. Bu güçlü seçenek sadece dört tekerlekten çekiş ve 20 inçlik jantlarla kombine ediliyor. Spor otomobilleri aratmayan IONIQ 6, sadece 5,1 saniyede 0'dan 100 km/s'ye çıkabiliyor. Yeni modelin fiyatı 1 milyon 640 bin TL ile 2 milyon 775 bin TL arasında değişiyor. "Hyundai grubu olarak 2030 yılına kadar 30'dan fazla elektrikli modeli tanıtacağız ve satış hacmimizi de 3.5 milyon adede çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız, 10 yıl içinde dünyanın ilk 3 elektrikli otomobil üreticisinden biri olmak. Önümüzdeki yıl, ürün gamımıza IONIQ 7'yi de ekleyeceğiz" diye konuşan Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, yeni modelden yıl sonuna kadar 200 adetlik kotaları olduğunu, 2024 için bu sayının yükseleceğini açıkladı.

HEDEFİ ÜÇE KATLAYIP EN İYİ DİSTRİBÜTÖR SEÇİLDİ

2023 MG Global Bayi ve Distribütör Konferansı'nda, Doğan Trend Otomotiv'in temsil ettiği MG Türkiye, "Yılın En İyi Distribütörü" seçildi. Doğan Trend Otomotiv CEO'su Kağan Dağtekin, "SAIC Motor'un Avrupa'da planladığı üretim üssü için yer seçimi sürecine denk gelmesi de kıymetli oldu" dedi. Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal ise, "İlk modelimizi Nisan 2021'de satışa sunduk ve o yılı 468 adetlik toplam satışla tamamladık. 2022'de büyük bir ivme yakaladık ve yılı 1.627 adetle kapattık. Bu yıl ise ilk 9 ayda gerçekleştirdiğimiz 7500 adedi aşan satışla ivmemiz artarak sürüyor. Yılbaşında; 2023 için 5 bin adetlik bir satış hedefi belirlemiştik. Bunu önce 10 ardından da 15 bin adede yükseltmiş bulunuyoruz" açıklaması yaptı.