Dünya lideri ikinciyle Türkiye'de kapışacak

Togg'un yükselttiği voltaj dünya devlerinin gelmesiyle daha artıyor. Geçen yıl 1.8 milyon adet satışla dünyanın 1 numaralı elektrikli markası Çinli BYD'nin ardından, 1.3 milyon satışla ikinci sıraya yerleşen dev Tesla da bugün ülkemizdeki rekabete katılıyor.

Sümer Demirciler

GEÇTİĞİMİZ hafta satışa sunulan ve 177 bin 467 adetle rekor talep gören Togg'un ardından dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticileri birbiri ardına pazara girmeye hazırlanıyor. 2019 yılında Türkiye'ye gelme planları yapan, ancak ABD ve ardından Çin üretimi araçlara getirilen ek Gümrük Vergisi'yle iştahı kaçan Tesla, sonunda bugün resmen oyuna katılıyor. Berlin'deki üretim tesisinin devreye girmesiyle ek vergilerden kurtulan markanın öncelikle Model Y ile satış ve satış sonrası faaliyetlerine başlaması bekleniyor. Amerika ve Çin'de üretilen Tesla Model 3'ün yüksek Gümrük Vergisi yüzünden Türkiye pazarında satılmasıysa planlanmıyor.

SATIŞLAR İNTERNETTEN

Otomobil dünyasında satışları internet ortamına taşıyarak büyük bir hamle yapan Tesla, Türkiye'de de araçlarını online olarak satacak. Bugünden itibaren resmi olarak açıklanıp başlaması beklenen satışlar için Tesla ilk etapta İstanbul'da müşteri deneyim merkezi açmayı planlıyor. Öncelikle Kanyon AVM'de açılacak merkezi, Anadolu Yakası'nda açılacak ikincisi izleyecek.

TESLA BERLİN'DEN GELECEK

Tesla'nın sunacağı ilk model olması beklenen Model Y'de, arkadan itişli ve çift motorlu olmak üzere iki versiyon bulunuyor. Bataryası 60 kWh olan Model Y'nin elektrikli motorunun gücüyse 220 kW. Menzili 455 km, son hızı 217 km/s olan modelin güçlü versiyonda menziliyse 533 km. Arkadan itişli Model Y'nin vergisi elektrikli motoru 160 kW'yi geçtiği için yüzde 50'lik ÖTV dilimine giriyor. Avrupa'da yüzde 19 KDV ile yaklaşık 48 bin euroya satılan Model Y'nin Türkiye fiyatının 1.5 milyon TL'den başlaması bekleniyor. Bu fiyatla bile Model Y, 3.2 milyon TL'ye satılan Audi e-Tron, 4 milyonTL fiyatlı BMW iX xDrive40, 2 milyon 127 bin TL'ye satılan Mercedes EQB gibi rakiplerinden avantajlı olabiliyor.

BYD YIL SONUNU BEKLİYOR

Türkiye pazarına girip elektrikli otomobilerde rekabeti yükseltecek başka bir dev markasya Çinli BYD (Build Your Dreams-Hayallerinizi Gerçek Yapın) olacak. ALJ Türkiye ile el sıkışan marka, geçtiğimiz yıl 1.8 milyon adetlik elektrikli araç satışıyla liderliği 1.3 milyon adet satış yapan Tesla'dan aldı. Kendi bataryasını da üreten markanın son çeyrekte C SUV Atto 3 ve büyük SUV Tang'ı ülkemize rekabetçi fiyatla getirmesi bekleniyor.