Dizel yasaklanamayacak!

Dizel motorların yüksek NOX emisyonu nedeniyle yasaklanması gündemdeydi. Fakat bu emisyon miktarı artık %90 oranında azaltılabilecek.

1

(aksam.com.tr / Çağatay Uğur) 

Euro 6 normlarını karşılamakta zorlanan dizel motorlar, üretimden kalkmıştı ve şirketlerin yeni motor geliştirme çalışmalarına başlamalarına neden olmuştu. Markaların dizel motorlarda yüksek maliyete neden olacağını düşündükleri geliştirmelere egzoz firması Twintec’den çözüm geldi. Tarım ve inşaat araçlarına uygulanan egzoz sistemini geliştiren Twintec firması, içerine AdBlue enjekte edilebilen yeni egzoz sistemini hazırladığını duyurdu. Dizel otomobillerin düşük CO2 emisyonuna karşın yüksek NOX emisyonları nedeniyle çevreye zarar verdiği söyleniyor. Bu nedenle bir çok ülkenin yasakladığı dizel otomobiller gelecekte yok olacak gibi görünüyordu. Şimdi ise yapılan testlerden başarıyla geçen bu egzoz sistemi NOX emisyonlarını %90 oranında düşürüyor. Yaklaşık 6 ay sonra piyasaya çıkmaya hazır olacak olan bu egzoz sisteminin araç başına maliyeti ise 1500 Euro olacak.

Egzoz sistemi içerisinde bulunan AdBlue sistemi, 220 derecede ısınarak NOX emisyonlarını düşürür. Twintec’in geliştirdiği bu yeni egzoz sistemi ise içerisindeki özel jenaratör sayesinde AdBlue’nun 150 derecede aktifleşmesini ve emisyonun düşmesini sağlıyor. Twintec’in bu hazırladığı sistem Euro 5 emisyon sistemine göre teorik olarak %99 ile %95 arasında düşüş sağlıyor. ADAC’ın yaptığı testlerde ise bu düşüşün %90 olduğu ortaya çıktı. Eğer bu sistem gerçek hayatta kullanılırsa, Avrupa’da yüksek NOX salınımı nedeniyle yasaklanan dizel araçlar tekrardan sokaklara dönebilecek.  Euro 6 normlarını karşılamakta zorlanan dizel motorlar, üretimden kalkmıştı ve şirketlerin yeni motor geliştirme çalışmalarına başlamalarına neden olmuştu. Markaların dizel motorlarda yüksek maliyete neden olacağını düşündükleri geliştirmelere egzoz firması Twintec’den çözüm geldi. Tarım ve inşaat araçlarına uygulanan egzoz sistemini geliştiren Twintec firması, içerine AdBlue enjekte edilebilen yeni egzoz sistemini hazırladığını duyurdu. Dizel otomobillerin düşük CO2 emisyonuna karşın yüksek NOX emisyonları nedeniyle çevreye zarar verdiği söyleniyor. Bu nedenle bir çok ülkenin yasakladığı dizel otomobiller gelecekte yok olacak gibi görünüyordu. Şimdi ise yapılan testlerden başarıyla geçen bu egzoz sistemi NOX emisyonlarını %90 oranında düşürüyor. Yaklaşık 6 ay sonra piyasaya çıkmaya hazır olacak olan bu egzoz sisteminin araç başına maliyeti ise 1500 Euro olacak. Egzoz sistemi içerisinde bulunan AdBlue sistemi, 220 derecede ısınarak NOX emisyonlarını düşürür. Twintec’in geliştirdiği bu yeni egzoz sistemi ise içerisindeki özel jenaratör sayesinde AdBlue’nun 150 derecede aktifleşmesini ve emisyonun düşmesini sağlıyor. Twintec’in bu hazırladığı sistem Euro 5 emisyon sistemine göre teorik olarak %99 ile %95 arasında düşüş sağlıyor. ADAC’ın yaptığı testlerde ise bu düşüşün %90 olduğu ortaya çıktı. Eğer bu sistem gerçek hayatta kullanılırsa, Avrupa’da yüksek NOX salınımı nedeniyle yasaklanan dizel araçlar tekrardan sokaklara dönebilecek.