'Cep'çiler yollara düşüyor

Çinliler peş peşe açıklıyor! Akıllı telefon devlerinin gözü elektrikli otoda. Yakın gelecekte yıllık büyüklüğü 5 trilyon dolara ulaşacak elektrikli otolar için Apple'dan sonra Çinli akıllı telefon üreticileri Huawei ve Xiaomi de çalışmalarına başladı. Markalar elektrikli için milyar dolarlık yatırımlar açıkladı.

SÜMER DEMİRCİLER

Dünya çapında 2030'a gelindiğinde yıllık büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaşması beklenen elektrikli otomobil pazarı teknoloji devlerinin iştahını kabartıyor. Özellikle akıllı telefon satışından elde ettikleri büyük bütçelere sahip şirketler, birbiri ardına elektrikli otomobil üretimi için hazırlandıklarını açıklıyor.

APPLE ÖNCÜ OLDU

Teknoloji şirketlerinin otomobil projeleri içinde şu anda en iddialı ve dikkat çekeniyse Appe'ın projesi. Çok bilinen adıyla Apple Car, epey ses getiren bir proje. Yapılan iddialı açıklamalara hatta medyaya sızan tasarımlara rağmen, projede ilerleme henüz sağlanamadı. Güney Koreli Hyundai ile planlanan üretim işbirliği suya düşünce, Japon Nissan'nın kapısı çalındı. Ancak otomobil markalarının hiçbiri 'fason' üretim için istekli olmayınca projede şu ana kadar önemli bir ilerleme sağlanamadı.

OTONOMA YATIRIM

Google'ın çatı firması Alphabet'in otonom araç girişimi olan Waymo, otonom araçlar konusunda büyük yatırım yapan dev teknoloji şirketlerinden. Gelecekte çok büyük bir pazar oluşturacak sürücüsüz ve elektrikli araçlar konusunda önemli yatırımı olan şirketin araçlarının testleri devam ediyor. Karıştıkları bazı kazalarla gündeme gelseler de ABD'de yapılan yol testleri 10 milyon kilometreyi geçti. Yazılım ve teknoloji konusunda büyük yol alınsa da otomobilin üretiminin nasıl yapılacağı konusunda büyük soru işaretleri bulunuyor.

HUAWEI GÜN SAYIYOR

Başka bir Çinli teknoloji devi ve akıllı telefon üreticisi Huawei de elektrikli otomobil yarışına dahil olduğunu açıkladı. Huawei, Çinli BAIC Grubu'nun elektrikli otomobil markası Arcfox ile geliştirdiği 'Alpha S' isimli modeli 17 Nisan tarihine kapılarını açmayı planlayan Şangay Otomobil Fuarı'nda tanıtacak. Merakla beklenen K-konsept aracın elektronik parçaları ve yazılımında Huawei tarafından geliştirilen teknolojilerin yer alması bekleniyor.

ÜÇ YIL İÇİNDE YOLA ÇIKACAK

Şirketi 11 yıl önce kuran Xiaomi CEO'su Lei Jun, yeni kurulacak otomobil birimini de kendisi yönetmek istiyor. Bir sunumda "Hayatımın son büyük projesi" olacak diyerek, SUV ve sedan, orta sınıf modellere yoğunlaşacaklarını, yüksek satış adetleri hedeflediklerinin altını çizen Lei Jun, 3 yıl içinde öncelikle Çin pazarında, 12.500 euro başlangıç fiyatıyla pazara gireceklerini belirtti.

Google'nın uzun süredir test ettiği sürücüsüz elektrikli otomobili, 10 milyon kilometreden fazla sürüş gerçekleştirdi.

10 MİLYAR DOLAR YATIRIYOR

Elektrikli otomobil üretimine hazırlandığını açıklayan en yeni firmalardan biri de Çinli teknoloji üreticisi Xiaomi. Çin dışındaki üçüncü fabrikasını Hindistan ve Endonezya sonrasında Türkiye'de kuran marka, İstanbul Avcılar'da 30 milyon dolarlık yatırımılar devreye aldığı fabrikasında yılda toplam 5 milyon akıllı telefon üretecek. Elektrikli otomobiller için büyük bir yatırıma hazırlandığını açıklayan Xiaomi, gelecek 10 yılda elektrikli otomobil üretimine toplamda 10 milyar dolar yatıracağını aktardı. Xiaomi CEO'su Lei Jun ilk yatırım miktarının 1.5 milyar dolar olacağını söyledi. Akıllı telefon, akıllı cihazlar dışında Çinli marka aynı zamanda elektrikli scooter üretiminde de önemli bir pazar payına sahip. Şirket aynı başarıyı elektrikli otomobilde de tekrarlamak istiyor.