Cenevre’de SUV fırtınası çok kuvvetli esiyor 

Avrupa’nın en hızlı büyüyen otomobil sınıfı SUV’lar Cenevre Otomobil Fuarı’na damgasını vurdu. Çok sayıda yeni SUV modelin tanıtıldığı fuarda, Peugeot’nun başarılı SUV’u da 2017 Car of The Year unvanını kazandı. 

SÜMER DEMİRCİLER

Kapılarını öncelikle basın için açan 87. Cenevre Otomobil Fuarı’na farklı sınıflardan SUV modeler damgasını vurdu. Geçtiğimiz yıl dünyada 27 milyon adetten fazla satılan SUV’lar yüzde 20 büyüme gösterip pazar payını yüzde 26’ya yükseldi. Benzer şekilde ülkemizde de hızla büyüyen SUV pazarı son 6 yılda 3’e katlandı ve 2016’da 124 bin adetlik satışa ulaştı.  Crosover pazarının hızla büyümesinde markaların geliştirdiği esnek platformlar üzerine geliştirilen B ve C sınıfındaki araçlar etkili oldu. Cenevre’de sahne alan yeni modellerin satışa sunulmasıyla birlikte Türkiye’de pazarının yüzde 15’ini oluşturan SUV satışlarının katlanarak büyümesi bekleniyor. 

Sınıf lideri kendini tazeledi 

Nissan markasının en çok satan Crossover’ı Qashqa'ı hem görünüm hem de teknik olarak elden geçirilip makyajlandı. İlkbaharda Avrupa’da satışına başlanacak olan Nissan Qashqai, bir sonraki kuşağında kullanıma hazır hale gelecek olan otonom sürüşe bir adım daha yaklaşmış olarak pazara çıkacak. 

Dünyanın en hızlısı Bentley

Bentley’in açıkladığı verilere göre dünyanın en hızlısı olarak yollara çıkacak olan Bentayga Mulliner,  bahar aylarından itibaren oldukça limitli sayıda satışa sunulacak. 608 beygir güç, 900 Nm tork üreten Bentayga Mulliner’in W12 motoru 2.5 tonluk aracı 4.1 saniyede 0’dan 100 ks/s hıza ulaştırıyor. 

SINIFINDA ZİRVEYİ BELİRLİYOR

Mercedes G 650 Maybach Landaulet’te 630 beygir,  6 litre V12’lik motoruyla fuarda sergilenen SUV modellerin zirvesini oturuyor. Bu yılın son çeyreğinde yola çıkacak model sadece 99 adet üretilecek ve dünya zenginlerinin koleksiyonlarında yer bulacak. 

Rekabet kızışıyor

Cenevre’de görücüye çıkan SUV'lar arasında üst sınıf olan D’de rekabet edecek modeller de öne çıktı. Kapıları geriye açılan, 4.15 metre uzunluğundaki Citroen C Air Cross ve DS 7 Crossback bu sınıfın yeni üyeleri olarak dikkat çekti. 

LÜKSÜN ADI VOLVO XC60 

İsveçli markanın 2009’dan beri yollarda olan orta sınıf SUV’u XC60 Cenevre’de ziyaretçilerin karşısına ikinci nesliyle çıktı. Volvo’nun yeni ölçeklenebilir model mimarisi olarak  adlandırılan platform üzerine inşa edilen yeni XC60’da 2.0 litrelik 4 silindirli benzinli ve dizel motorlar kullanılıyor. 

3008 BiR İLKE İMZA ATTI

Cenevre Otomobil Fuarı'nda, SUV Peugeot 3008’e 2017 'Car Of The Year' (Yılın Otomobili) ödülü verildi. Peugeot CEO’su Jean Phillipe Imparato “Bu zafer, marka ve grup ekipleri tarafından gerçekleştirilen beş yıllık fevkalade bir çalışmayı taçlandırdı” diye konuştu. Peugeot, son üç yılda ikinci kez yılın otomobili ödülünü kazandı. Bu arada Yeni SUV Peugeot 3008, ödülün verilmeye başlandığı 1964 yılından bu yana bu ödülü alan ilk SUV oldu. Yeni SUV Peugeot 3008 ödülü kazanan 5. Peugeot modeli oldu.  Bu arada son üç yıldır “Yılın Otomobili” seçilen marka ve modellerin ortak bir yönü daha ortaya çıktı. PSA’nın geliştirdiği, Peugeot, Citroen ve Opel markalarının ortak olarak kullandığı EMP2 adlı modüler platform son üç yıldır kazanan araçların üretildiği bant olarak dikkat çekiyor.