Cenevre’de geleceğin ayak izleri

Otomotiv dünyasında kısa bir süre sonra görmeye başlayacağımız yeni teknolojiler de Cenevre’de gün yüzüne çıktı. Bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen özel araçlar da seri üretim modeller kadar ilgi çekti.

SÜMER DEMİRCİLER

Kapılarını geçtiğimiz hafta açan Cenevre Otomobil Fuarı’nda sadece satışına hemen başlanacak otomobiller değil, markaların gelecekten izler taşıyan özel çalışmaları da büyük dikkat çekti. Neredeyse her marka, yakın gelecekte kullanmayı planladığı yeni teknolojileri, özel tasarımları fuarda sergileyip, otomotiv dünyasında yaşanacak gelişmelerin ipuçlarını ziyaretçilerle paylaştı. 

HİDROJENLE 800 KM GİDİYOR

Hyundai, Cenevre'de tanıttığı yeni teknoloji ürünü FE Concept modeliyle eko-modeller programında yeni bir dönemi başlattığını ilan etti. Daha hafif olan model yüzde 10 daha az yakıt tüketip menzili yüzde 30 artıyor. Araç, tek dolumla 800 km’den fazla yol gidebiliyor. 

Otomotivde drone zamanı 

Avrupalı uçak üreticisi Airbus ve ünlü tasarım firması Italdesing tarafından geliştirilen Pop Up adlı konsept özellikle şehir için ulaşımı için düşünülmüş. Tamamen elektrikli olarak çalışan ve üzerinde 4 ayrı pervane bulunan drone tarzı araç karbon fiber gövdeden üretilmiş. 2.6 metre uzunluğunda olan araç gerektiğinde kara yolunda da kullanılıp, yapay zekayla kontrol edilecek. Aracın yakın gelecekte üretimiyse şimdilik planlanmıyor.

Özgürlük için tasarlandı

Peugeot Cenevre’de tanıttığı Instinct Concept ile otonom sürüş ve hareket özgürlüğü konusunda yeni bir boyuta geçtiğini gösteriyor. Araç özgürlük anahtar kelimesiyle tasarlanmış. Otonom sürüş özelliğine sahip olan Peugeot Instinct Concept, eşzamanlı olarak markanın sürüş keyfi konusundaki kararlılığını ve geleceğe bakışını da gösteriyor. Peugeot'nın konsep aracının iç mekanında kullanılan yüksek teknoloji aynı zamanda kaliteli malzemelerle harmanlanarak, sunulan lüks de yükseltilmiş.

Hızlı ve elektrikli ZOE 

Fuarda ilk kez sergilenen ZOE e-Sport tek koltuklu Renault e.dams ile aynı sportif stile ve gövde rengine sahip. Renault ZOE e-Sport konsept otomobilinin batarya (450 kg) dahil 1.400 kilogramlık gövdesi tamamen karbon fiberden üretilmiş. Spor otomobilleri kıskandıran ZOE e-Sport’un 0’dan 100 km/s’ye hızlanması sadece 3,2 saniyede gerçekleşiyor. 

En havalı Suv fuarda görücüye çıktı

Citroen’in kompakt SUV segmentindeki yeni aracının ön gösterimi olan C-Aircross Concept, markanın yakın gelecekteki tasarım çizgisini de yansıtıyor. Fransız üretecinin ürün stratejisinde yeni bir aşama olan C-Aircross Concept, C4 Cactus ile başlayan, yeni C3 ile devam eden yeni tasarım vizyonunu daha da somutlaştırıyor. C-Aircross Concept, sade ve ferah kabininde kullanılan sıcak malzemeler ve kullanıcı dostu teknolojileriyle kompakt SUV segmentine farklı bir anlayış getiriyor. 

Bilimkurgu filminden

Elektrikli araçlar ve otonom sürüş konusunda yoğunlaşacağını daha önce açıklayan Volkswagen, fuarda sergilediği Sedric ile bu alanda nasıl modeller geliştireceğini de gösterdi. Bir uzay aracı görünümündeki konsept araç elektrikli olarak 4 kişinin ulaşımı sağlıyor. 

PEDALSIZ MOTOSİKLET

2030’lu yıllarda şehirlerdeki ulaşım için vizyoner kimliğiyle çözümler üretmeye devam eden Toyota, aktif eğim teknolojisine sahip, 200 km menzilli i-TRIL Concepti tanıttı. Pedalın kullanılmadığı konsept, tamamen elle kontrol ediliyor.