Araçlarda kış bakımı nasıl yapılır, neden önemlidir? Aracın periyodik bakımı ne zaman yapılmalı?

Araçlarda kış şartlarına hazırlar şimdiden başladı. Bilindiği üzere kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte araçlarda antifrizi değiştirmek, araçta kar zinciri bulundurmak, cam suyu ve sileceklerin kontrol edilmesi gibi birçok yapılması gereken var. Peki araçlarda kış bakımı nasıl yapılır, neden önemlidir, periyodik bakımı ne zaman yapılmalı?

Araçlarda 'kış bakımı' milyonlarca sürücünün gündeminde. Yaklaşan kış ayları ile birlikte araçlara yapılması gereken bazı bakımlar yapılmadığı zaman, ciddi hasarların ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Peki araçlarda kış bakımı nasıl yapılır, neden önemlidir?

Türkiye'de yaklaşık 26 milyon trafiğe kayıtlı araç sayısı, trafikteki yerini korurken araçların bakımları ciddi önem arz ediyor. Yaz aylarında kullanıldığı gibi kışın da çok sık kullanılan araçlara, havaların soğuması ile birlikte uygulanacak bazı işlemler, hem motorun ömrünü uzatıyor hem de zamanla oluşabilecek zararların önüne geçiyor.

"ZARAR GÖREN ARAÇLAR EN DÜŞÜK 10 BİN LİRA MASRAFA YOL AÇABİLİR"

Ordu eski sanayi sitesinde oto teknikeri Levent Bayrak, kışın en dikkat edilmesi gereken hususlardan birinin antifriz kullanımı olduğuna değinerek, "Şuan araçlarda periyodik bakımları, araçların modeline göre ve kullanılan malzemelere göre değişkenlik gösteriyor. Araçların bakımları yapılmadığı zaman ilerlen süreçte yağ eksiltmeleri söz konusu olabiliyor. Özellikle antifriz sistemini korur, kullanılmadığı takdirde motor bloğunda çatlama meydana gelebilir ve motorun iç kısımları paslanır, radyatör patlayabilir. Bu da araçlarda en düşük 10-15 bin liralık masraflara yol açabilir. Bir de havalar soğuduysa ve araçlarda aküler eski ise motor çalışmayacaktır ve özellikle sabahları marş basmayacaktır. Yaz aylarında genleşen silecek lastikleri kışın yapısı bozulacağından camları düzgün silemez, bu da sürücülerin görüş açısını azaltır" dedi.

Halis Gözpınar isimli vatandaş da kış gelmeden aracının bakımını yaptırdığını ifade ederek, "Karadeniz'de biliyorsunuz dağlara kar yağmaya başladı. Biz de kış mevsimi gelmeden önce araçlarımızın bakımını yaptırarak hazırlanıyoruz. Çünkü küçücük bir ihmalden araçlarımızın diğer başka maliyetleri çıkmasın istiyoruz. Yedek parçalar çok pahalı o yüzden bakımları zamanında yaptıralım ki maliyetten kaçınalım diye böyle bir tedbir alıyoruz kendimizce" diye konuştu.

KIŞIN MAZOTLU ARAÇLARIN YAKITLARININ DONMAMASI İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINIR?

Mazotun donmaması için bir miktar benzin alınabilir. Bu yalnızca donma derecesini biraz düşürecektir. Arabanın önü güneye doğru bakar ve bir duvara yakın olursa, bir de gece çalıştırılırsa yakıtın donma olasılığı da düşürülmüş olur.

YAĞ DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.

MOTOR YAĞI DEĞİŞTİRİLMEZSE NE OLUR?

Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.

MOTOR YAĞININ ÖMRÜNÜN BİTTİĞİNİ NASIL ANLARIZ?

Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.

MOTOR YAĞI NEDEN SİYAH OLUR?

Zor koşullarda çalışan araç motoru aşırı ısınma yapar. Bu ısınma nedeniyle yağın da sıcaklık derecesi artar. Sonuç olarak yanar ve rengi yanık rengine dönüşür. Bu değişim motor yağının siyahlaşmasını ifade eder.

ARAÇ BAKIMI 1000 KM GEÇERSE NE OLUR?

Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir.

KIŞIN ARABAYI KAÇ GÜNDE BİR ÇALIŞTIRMAK LAZIM?

Eğer hava çok sıcak veya çok soğuksa aracınızı 2-3 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye ediliyor

ARAÇ BAKIMI YAPILMAZSA NE OLUR?

Periyodik bakım yapılmadığında aracın bir parçasında meydana gelebilecek herhangi bir arıza sonucu, zincirdeki uyum bozulur. Bu da onarılması oldukça maliyetli hasarları ve çok daha kötüsü olan sürüş güvenliğinin kaybolmasını beraberinde getirir.

İŞTE 10 ADIMDA ARAÇ KIŞLIK BAKIMI..

En kötüyü düşünmek ve kötü kış şartlarından etkilenmemek için aracınız üzerinde yapmanız gereken bakımları 10 adımda sizler için derledik.

1. Aracınızın Servis Bakımını Yaptırın.

Dünyada yapılan bir araştırma ve ankette eski bir otomobil uzmanına göre "Soğuk, araçlar üzerinde olumsuz etkiler yapabilmektedir. Bu hem araç için hem de insan için önemli bir sorun teşkil eder. Eğer düzenli servis bakımları yapılsaydı, ortaya çıkan sorunların yarısından fazlası engellenebilirdi." şeklinde bir açıklama yapıyor. Yani kış ayına girerken ve kış ayından çıkarken araçlarınızın bakımlarını mutlaka yaptırmalısınız. Bu noktada da en doğru bakımı serviste yaptırabilirsiniz.

2. Akünüzü Kontrol Edin.

Yine kışlık araç bakımınını temel noktalarından biri araçların akü bakımlarıdır. Kış aylarında hava sıcaklıklarındaki düşüşler nedeniyle akü üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre sıfır bir aracın üzerindeki akünün 5 yıllık bir ömrü var. Bu süreden sonra mutlaka bakıma girmeli ve değiştirilmeli. Ayrıca kış ayına girerken ve çıkarken de mutlaka bakımları yaptırılmalı.

3. Antifriz Kullanın.

Antifriz motor soğutma sıvısıdır. Kış ayına girerken motorun su deposunun yüzde 50'si su yüzde 50'si antifriz olmalıdır. Ve kış ayı bitene kadar da bu sıvıyı tazelemeniz doğru olacaktır.

4. Lastik Bakımınızı Yapınız.

Özellikle karlı havalarda ve buz tutmuş yollarda aracınızın en önemli parçası lastikleridir. Aracınızın fren dengesini sağlayan anahtar parça olan lastiklerin iyi durumda olmaları önemlidir. Lastiğin havası ve diş durumları bu bakımdan önemli bir noktada yer almaktadır. Uzmanlar kış aylarında minimum 3 mm diş derinliğine sahip lastikleri tavsiye etmektedir. Bu nedenle kış aylarına giriş yaparken lastiklerinizi kışlık lastikler ile değiştirin. Aracınızda zincir bulundurun.

5. Far Bakımlarını Yapın.

Aracınızda yer alan ön far, arka fren ve sis lambalarının temiz olduğundan ve sorunsuz çalıştığından emin olun. Bu sadece kış ayları için değil normal dönemler içinde önemlidir.

6. Cam Temizliği ve Sileceklerin Bakımı

Özellikle ön ve arka camlarınızı mutlaka temizleyin. Ayrıca cam yıkama sıvınızın donmaması adına da antifriz ile doldurun. Sileceklerinizin sorunsuz çalıştığından emin olun ve gerekirse bakım yaptırın.

7. Uzun Yolculuklara Hazır Olun

Kış aylarında eğer uzun yola çıkacaksanız mutlaka hava durumu kontrollerinizi yapın ve ara yollardan değil sık kullanılan yollardan yolculuk yapmayı tercih edin. Ayrıca kış aylarında hız buz, kar gibi durumlar nedeniyle büyük kazalara neden olabilir.

8. Aracınızda Kış Arıza Kiti (Yaşamsal) Bulundurun

Kış aylarında özellikle uzun yolculuklarda başınıza gelebilecek aksilikleri hesaba katarak mutlaka yanınızda ilk yardım kiti, arıza kiti, yaşamsal kit bulundurun. Yani yansıtıcı yelek, uzun süre bozulmayan yiyecek - içecek, termal battaniye, soğuktan etkilenmeyecek ve acil yardım çağrısı için bir telefon, meşale tarzı malzemeler bulundurun.

9. Aracınızın Sigortasını Kontrol Edin.

Yaşayacağınız bir kaza durumunda sigortanızın verdiği hizmetleri mutlaka kontrol etmelisiniz. Yani yolda kaldınız ve sigorta şirketiniz size çekici hizmeti sağlıyor. Bu çok önemli bir durumdur. Bu nedenle sigorta hizmeti alırken hangi hizmetleri aldığını mutlaka bilin.

10. Fren Kontrolü

Genel bakım içerisinde mutlaka kontrolleri sağlanacaktır. Ancak yine de fren balata, disk ve hidrolik kontrollerini sağlayın.

PERİYODİK ARAÇ BAKIMI NASIL YAPILIR?

1 – Aracınızı Kaldırın. ...

2 – Motorunuz Soğuk Olmalı: Araç Bakımı Nasıl Yapılır. ...

3 – Karter Tapasını Açın. ...

4 – Yağ Filtresini Çıkarın

5 – Aracınıza Yeni Motor Yağını Koyun. ...

6 – Hava Filtresini Değiştirin. ...

7 – Polen Filtresini Değiştirin. ...

8 – Aracınızı İndirin.

GÜNLÜK ARAÇ BAKIMINDA NELER YAPILIR?

Lastik hasar kontrolü

Lastik hava basıncı kontrolü

Yakıt seviyesi kontrolü

Motor yağı kontrolü

Radyatör suyu kontrolü

Işık ve aydınlatma sistemlerinin kontrolü

İkaz lambalarının kontrolü

Fren hidrolik yağı kontrolü

ARAÇ SERVİS BAKIMI NE ZAMAN YAPILIR?

Genellikle 10, 15 ya da 20 bin kilometre katedildiği zaman bir aracın periyodik bakıma girmesi gerekir. Kilometre sınırını doldurmayan araçların ise bakım süresi en fazla 1 yıldır. Belirtilen kilometre katedilmese bile aracın her yıl mutlaka periyodik bakıma girmesi gerekir.

ARAÇ BAKIM ÜCRETİ NE KADAR?

Periyodik bakım ücretleri, aracın markasına ve modeline göre değişiklik gösterir. Genellikle periyodik bakım masrafları yetkili teknik servislerde 1000 TL'den başlayıp 8000 TL'ye (2022 yılı için geçerlidir.) kadar uzanır. Ancak net tutarın öğrenilmesi için öncesinde yetkili servisten bilgi alınması gerekmektedir.