7 bölge 20 servis hibritlere yaradı

Çin ve STA anlaşmamız olmayan ülkelerden ithal edilen elektrikli araçlar için getirilen 7 bölge 20 servis açma kuralı, hibrit ve benzinlilere yaradı. Markalar planlarını revize edip uygulamaya takılmayanları getiriyor.

SÜMER DEMİRCİLER

Geçtiğimiz yıl sonunda devreye giren ve başta Çin olmak üzere STA (Serbest Ticaret Anlaşması) olmayan ülkelerden ithal edilecek yüzde 100 elektrikli araçlar için istenen 7 bölge 20 servis zorunluluğuyla birlikte ithalat bıçak gibi kesildi. Planlamalarını daha önce yapıp, pazara sunacakları model takvimini açıklayan markalar da planlarını değiştirmeye başladı. 2023 son çeyreğinde ülkemiz pazarına Atto 3 modeliyle iddialı bir giriş yapan Çinli BYD, ikinci modeli olan SEAL U'yu bu nedenle elektrikli değil şarj edilebilir hibrit olarak getirmeye karar verdi.

110 KM MENZİLİ VAR

BYD'nin şarj edilebilir hibrit modele SEAL U, yeni uygulamadan sonra Avrupa'dan önce bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren Türkiye pazarında satışa çıkacak. Boyu 4.775 mm olan D SUV sınıfında yer alan model, yüzde 100 elektrikli otomobillerin ekonomisini benzinli motorların geleneksel pratikliğiyle harmanlamayı planlıyor. Otomobilde dört silindirli 72 kW'lık (96 beygir) 1.5 litrelik benzinli motoru, 145 kW'lık (194 beygir) elektrikli motorla birlikte kullanılıyor. 18.3 kWsa Blade bataryasına sahip model, elektrikli otomobiller gibi şarj ediliyor ve 80 km elektrikli sürüşe izin veriyor. Şehir içinde 110 km menzile kadar elektrikli olarak kullanılan model, bataryası boşaldığında benzinli motorla yol alıyor.

OTOMATİK ŞANZIMANLI

Otomatik şanzımana sahip model, 0-100 km/s hızlanmasını 9.1 saniyede tamamlayıp 170 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. Benzinli ve elektrik motorlu olarak SEAL U'nun toplam menzili 1080 km'ye kadar çıkıyor. Araçta ayrıca 15.6 inç çapında elektrikli dönebilir multimedya ekranı bulunuyor. Bu ekran araçtakilerin tercihine göre yatay veya dikey formatta kullanılabiliyor. Yüksek donanım seviyesine sahip BYD SEAU U'nun bagaj hacmi de 552 litreden 1.440 litreye kadar genişletilebiliyor.

LÜKS ÇİNLİ ARAZİYE ÇIKIYOR

Chery'nin 2024 için en büyük sürprizi lüks markası JAECOO'nun arazi aracı modeli J7 olacak. Tasarımdan donanıma kadar lüks SUV pazarına iddialı bir giriş yapmayı planlayan ve Chery Omoda ile aynı platformu paylaşan JAECOO J7 ülkemize dört silindirli, 1.6 lt, 197 beygirlik 1.6 lt benzinli motorla gelecek. Hibrit versiyonları da bulunan model, çift kavramalı otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle arazide de etkili bir sürüş sağlıyor. 60 cm sudan geçebildiği açıklanan Jaecoo 7'ni bagaj hacmi de 412 lt.

EN UCUZ CHERY SUV MODELİ YOLDA

Yeni yönetmelikle birlikte elektrikli model planlarını erteleyen bir başka Çinli marka da Türkiye pazarına mart ayı itibarıyla giriş yapan Chery oldu. TIGGO8 PRO, TIGGO7 PRO ve OMODA5 SUV modelleriyle 40 bin adetten fazla satış yapan marka, 2024 yılı için elektrikli modellerini getirmeyi planlıyordu. Çinli marka 2024 içinde TIGGO 4 modelini de Türkiye pazarında satmaya başlayacak. 1.5 lt 145 beygirlik benzinli motorla gelecek yeni model markanın en uygun fiyatlı SUV modeli olarak müşterileri etkilemeyi planlıyor.