3 kamu bankası taşıt kredisi faizini düşürdü! Satışlar artacak, piyasa canlanacak

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, Türkiye’de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizini aylık %0.49-0.69 aralığına düşürdü. 31 Aralık’a kadar sürecek kampanya piyasayı canlandıracak. 

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, Türkiye’de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizini aylık yüzde 0.49-0.69 aralığına düşürdü. Daha önceki faiz oranı ortalama aylık 1.40 seviyesindeydi. Bankalar tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, 3 kamu bankası, bireysel ve kurumsal müşterilerine yönelik öncü uygulamalara bir yenisini daha ekleyerek, yerli üretimi desteklemek amacıyla Türkiye’de üretim yapan otomotiv markalarıyla işbirliği gerçekleştirdi. Taşıt sahibi olmak isteyen müşterilere uygun koşullarla finansman sağlanmakla birlikte kampanyanın zor bir dönem geçiren otomotiv sektörüne ciddi bir hareketlilik getirmesi hedefleniyor. 

1 EKİM’DE BAŞLIYOR 

Söz konusu işbirliği kapsamında ‘Otomotivde Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Paketleri’ hazırlandı. Böylece firmalarla yapılan anlaşmalar sonucu, Türkiye’de üretilen binek ve ticari taşıtların alımında uygulanan kredi faizleri düşürüldü. 1 Ekim’de başlayacak kampanya 31 Aralık’a kadar devam edecek. 

VATANDAŞIN EN AZ 15 BİN LİRASI CEPTE KALACAK

Taşıt kredisi faizlerinin düşmesi vatandaşa önemli oranda kâr ettirecek. Tüketicilerin 50 bin liralık taşıt kredisi için ödeyeceği kredi maliyeti 18 ay vadede 7 bin 595 lira, 36 ay vadede 15 bin 859 lira, 60 ay vadede ise 28 bin 416 lira azalmış olacak. Daha iyi bir araç almak için 120 bin liralık taşıt kredisi kullanacak vatandaşın en az 15 bin 380 lira, en çok 68 bin 199 lira parası cebinde kalacak. Taşıtta 120 bin liralık kredinin toplam maliyeti 36 ay vadelide 171 bin 561 liradan 133 bin 500 liraya, 60 ay vadelide ise 210 bin 958 liradan 142 bin 759 liraya düştü. Böylece tüketici 3 yıllık kredide 38 bin 61 lira, 5 yıllık kredide de 68 bin 199 lira kar etmiş oldu. 

OSD YÖNETİM KURULU BAŞKANI H. YENİGÜN: SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

“Kredi faizlerinin düşmesi otomotiv pazarında ciddi bir hareketlilik sağlayacak. Bu aslında biraz geç kalınmış bir destek ama önemli de bir adım. Uygulamada maliyetin bir kısmını bankalar bir kısmını da şirketler karşılayacak. Kampanya, 2017’ye göre yüzde 60 küçülen iç pazarda, düşük faiz beklentisi nedeniyle bir hareketlilik sağlayacaktır.”

OYDER BAŞKANI MURAT ŞAHSUVAROĞLU: ÖZEL BANKALAR DA BAŞLAMALI

“Uzun yıllardır bu ticareti gerçekleştiren şirketler olarak şunu biliyorduk ki yüzde 1’in altındaki kredi faiz oranları piyasadaki talebi hareketlendirecek sınırdır. Öncelikle devlet bankalarımız öncülüğünde başlayan düşük faizli taşıt kredisi kampanyalarını özel bankalarımızın da tüm markalarımızla beraber takip edeceğini düşünüyoruz.” 

MASFED BAŞKANI AYDIN ERKOÇ: İKİNCİ EL DE HAREKETLENECEK

“Sıfır otomobiller için düşürülen faiz oranları Türkiye’deki üretimi destekleyecek. Bu karar ikinci el araç piyasasını canlandıracak. İkinci el araç alım satımı yapan esnaf arkadaşlarımız şu an sattıklarının yerine araç koyamıyorlar. Sıfır araç satılırsa ikinci el piyasasında da araç bollaşır. Araç satışının artmaya başlamasıyla piyasaya canlılık gelir.” 

PAZAR 450 BİNE ULAŞABİLİR

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Bu gelişmenin 2019 yılı toplam pazarının 450 bin seviyesine taşıma olasılığı yüksek” ifadesini kullandı. Çağdaş, Türkiye’de satılan her 100 otomobilin asgari 60’ının kredi ile satıldığını vurguladı. Karsan Ticari İşler Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu da “İç pazarda ticari araçlar için kaldıraç olacaktır” dedi.