260 bin araca stok incelemesi

‘0 km' araç satışlarında ‘stokçuluk' iddiasına yönelik vergi incelemesi başlatıldı. Eylül 2022'den bu yana satılan 260 bin araç mercek altında.

Hazine ve Maliye Bakanlığı '0 km' araç satışlarında 'stokçuluk' iddiasına yönelik inceleme başlattı. İnceleme sonucunda araç satışlarında usulsüzlük tespit edilmesi halinde inceleme kapsamındaki bayi ve distribütörlere cezai işlem uygulanacak. Alınan bilgiye göre 2022 yılının Eylül ayından bu yana satılan 260 bin araç mercek altına alındı.

257 BAYİ SORGUDA

İnceleme kapsamında 13 distribütör ve 257 bayiden satış süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgi talep edildi. Ayrıca 260 bin alıcıya da ulaşılarak satın aldıkları araçlar için elden ödeme yapıp, yapmadıkları, zorunlu aksesuar satın almaya zorlanıp zorlanmadıkları gibi bilgiler istendi. Aksesuar bedelinin elden mi yoksa banka üzerinden mi yapıldığı sorulurken liste fiyatları üzerindeki ödemeler ve tahsilat yöntemi hakkında da bilgi talep edildi. Liste fiyatının üzerinde talep edilen ücret vergi kaçakçılığı olarak nitelendirilecek.

VERGİ KAÇIRILDI

Liste fiyatı üzerinde talep edilen ücretlerin 'vergi kaçakçılığı' olarak değerlendirileceği kaydedilirken, inceleme sonucunda araç satışlarında usulsüzlük tespit edilmesi halinde söz konusu bayi ve distribütörlere cezai işlem uygulanacak. Söz konusu incelemeyi değerlendiren Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt "İddia edilen husus bazı bayilerin otomobili liste fiyatından satmak yerine, bir miktar daha açıktan tahsilat yaptığı. Bu incelemenin başlatılmasından dolayı memnunuz. Çünkü bu iddialar bizim de duyduğumuz iddialar. Hiç olmazsa bu incelemenin sonucunda varsa bu uygulamalar, bunların tespit edilip gerekli yaptırımların uygulanmasını çok yerinde ve doğru bir karar olarak görüyoruz" dedi.

OTOMOTİVDE ARALIK BEREKETİ

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç 2022 yılı ikinci el pazarını değerlendirdi.2022 yılında sıfır araç arzında yaşanan sıkıntıların devam ettiğini, özellikle yılın ikinci yarısında ciddi bir daralma olduğunu hatırlatan Erkoç, aralık ayında ise belirgin bir canlanma yaşandığını belirterek, ikinci el piyasada devri yapılan taşıtların toplam sayısının yılın tümünde 6 milyon 396 bin 191 adede ulaştığını söyledi. Yılın son ayında hem sıfır araç satışlarında hem de 2'nci el piyasa devirlerinde gözle görülür bir hareketlilik yaşandığına dikkat çeken Erkoç "2021 yılında 6 milyon 15 bin 43 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil pazarı 2022 yılını yüzde 6.3 artarak 6 milyon 396 bin 191 adet olarak kapattı. Aralık ayında ise otomobil devirleri önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.9 artışla 764 bin 329 adet oldu. Aralıkta otomobil ve toplam araç devirlerinde en yüksek aylık düzeylere ulaşıldı" dedi.