AZİME KAHYA
Zeytinyağlı biber dolması tarifi merak ediliyor. Yeşil biber, portakal ve limondan daha fazla C vitamini içerir. Bu yüzden bu yemekte hem vitamin hem lezzet var.
Zeytinyağlı biber dolmasının püf noktası iç harç lezzetinde ve pişirilmesinde saklı. Genelde soğuduktan sonra servis yapılır. Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirebilir, limon dilimleriyle süslenebilir.
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ MALZEMELER
10 adet dolmalık yeşil biber
1 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet domates (biri iç harcı, biri kapak için)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber
Yarım limonun suyu
Yarım su bardağı sıcak su
İÇ HARCIN YAPILIŞI
Zeytinyağını tavada ısıtın, yemeklik doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
Dolmalık fıstıkları ekleyin, hafifçe kavurun (fıstık kullanacaksanız).
Yıkanmış pirinci ekleyip birkaç dakika kavurun.
Kuş üzümünü, rendelenmiş bir domatesi, baharatları, şekeri ve tuzu ekleyin.
Yarım su bardağı sıcak suyu ekleyin. Kapağını kapatıp pirinç suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan alıp limon suyu ekleyin. Soğumaya bırakın.
Dolmaların Hazırlanışı
Biberlerin sap kısmını kapak şeklinde kesin, çekirdeklerini temizleyin.
Soğuyan harcı biberlerin içine çok bastırmadan doldurun. Üzerine küçük domates kapakları yerleştirin.
Tencereye dik şekilde dizin. Üzerine 1 çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin.
Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin.
Kısık ateşte biberler yumuşayana kadar pişirin. (Yaklaşık 35–40 dakika) Tadına bakarak pişip pişmemesine karar verebilirsiniz. Afiyet olsun.