HİLAL ÇAKIR
Bazı lezzetler için zeytin çekirdeklerini ayıklamak gerekiyor. Çünkü bir şeyler yerken çekirdekler rahatsız edebiliyor ya da dişlere zarar verebiliyor.
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ ÇIKARMA FORMÜLÜ (PRATİK)
Zeytine yeterli baskı uygulayın, ardından tek hamleyle yarın; çekirdek tolerans sınırını aşmadan yüzeye çıkarın.
3 ETKİLİ YÖNTEM
1. BIÇAKLA KIRMA TEKNİĞİ
Zeytini düz zemine koyun. Bıçağın enli yüzeyiyle baskı uygulayın, zeytin çatlamalı ama dağılmamalı.
Parmakla veya bıçak ucuyla yarma yapın.
Çekirdek hafifçe dışarı fırlar.
2. ŞİŞE / KAVANOZ ALTI TEKNİĞİ
Zeytini kesme tahtasına yerleştirin. Boş bir cam şişe tabanıyla baskı uygulayın.
Zeytin hafifçe açılır.
Çekirdek elle veya kaşık ucuyla çekilir.
3. ZEYTİN YARICI ALET
Özel zeytin ayıklayıcı ile de zeytini hemen çıkarabilirsiniz. (Evde çok zeytin ayıklanacaksa en optimize yöntem budur)
ZEYTİN ÇIKARMANIN PÜF NOKTALARI
Zeytinleri 5–10 dakika ılık suda bekletin. Yarma kolaylaşır, çekirdek daha rahat çıkar.
Büyük boy zeytinlerde baskı azalır, yarma kolaylaşır; küçüklerde baskıyı biraz artırın ama kontrollü yapın.